dinsdag, 4. oktober 2016 - 15:11

Koenders verwacht solidariteit Hongarije bij opvang vluchtelingen

Koenders verwacht solidariteit Hongarije bij opvang vluchtelingen
Foto: RVD
Hongarijen

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in Hongarije de autoriteiten aangesproken op het asielbeleid en het referendum over migratie. Met het oog op die volksraadpleging riep hij de Hongaarse regering op een constructieve oplossing te zoeken die de internationale en Europese verplichtingen niet schaadt.

‘Bij het lidmaatschap van de Europese Unie horen rechten en plichten. Het is geen menukaart. Solidariteit en eenheid zijn fundamentele waarden van de unie’, aldus Koenders. In gesprekken met zijn Hongaarse ambtgenoot Peter Szijjártó en parlementsvoorzitter László Kövér gaf hij aan dat Nederland en andere EU-lidstaten zich zorgen maken over onder meer aanpassingen in de mediawetgeving in Hongarije en de houding naar buitenlanders en migranten.

Koenders wees erop dat Hongarije zich moet houden aan de EU-besluiten over de herverdeling van migranten en vluchtelingen. Het land werkt daar niet aan mee en heeft de besluiten aangevochten bij de Europese rechter. Maar dat heeft geen opschortende werking. Koenders: ‘Totdat de Europese rechter anders oordeelt, dient Hongarije zich aan de besluiten op migratie te houden. Europa werkt alleen als elke lidstaat zijn afspraken nakomt. Flexibele solidariteit past daar niet in’.

Zondag vond in Hongarije een referendum plaats over het Europese migratiebeleid. De kiesdrempel werd niet gehaald, waardoor de uitslag ongeldig is verklaard. 'Dit was een referendum geïnitieerd door Orbán, en niet vanuit de bevolking, om Europese verplichtingen te omzeilen. Zoals met ieder democratisch instrument moet de uitslag serieus worden genomen. De Hongaarse zorgen zijn helder. Ik begrijp ook dat de geschiedenis van Hongarije een andere is dan die van bijvoorbeeld Nederland. Maar we delen wel een gezamenlijke lotsbestemming in de EU. Daar horen regels en afspraken bij’, aldus Koenders. Ook in Nederland bestaan zorgen over de opvang van vluchtelingen. ‘Die nemen we serieus, we gaan het gesprek aan en knelpunten lossen we op. Maar vanuit de overheid is het wel volkomen helder dat de opvang van vluchtelingen een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.’

Het bezoek van minister Koenders aan Hongarije is het eerste van een EU-collega aan het land sinds het Hongaarse referendum zondag. Het bezoek aan Boedapest volgde op een reis naar Polen, waar de minister een jaarlijkse Pools-Nederlandse conferentie opende en met studenten van de universiteit van Warschau in debat ging over Europese solidariteit. Ook bezocht hij Italië om op een conferentie met Europese collega-ministers te spreken over de rechtsstaat in de Europese Unie.

Categorie: