vrijdag, 7. oktober 2016 - 18:59 Update: 08-10-2016 12:35

Pegida mag logo met hakenkruis gebruiken bij demonstratie in Den Haag

Protestbeweging Pegida mag van rechter logo met hakenkruis gebuiken bij demonstratie
Foto: Archief EHF
Den Haag

Bij de demonstratie die Pegida zondag in Den Haag zal houden, mag zij het logo, met daarin een hakenkruis boven een prullenbak, gebruiken.

De rechter vindt het logo 'een wezenlijk onderdeel van wat de organisatie wil betogen. Een verbod op het log zou een beperking van de vrije meningsuiting intomen, aldus de rechter. Dit meldt onder meer het Algmeen Dagblad vrijdag. De voorman van de protestbeweging is in het verleden meerdere keren gearresteerd omdat hij weigerde het omstreden logo te verbergen. Bij de gemeente Den Haag had Pegida een vergunning aangevraagd om te mogen demonstreren. Die vergunning was hen gegeven onder voorwaarde dat het hakenkruis op het logo niet te zien zou zijn, Protestbeweging Pegida nam daar geen  genoegen mee en stapte naar de rechter.

En Pegida kreeg gelijk van de Haagse rechtbank. Volgens de rechtbank is het afplakken van een deel van het logo tegen het recht van betogen, omdat het logo staat voor wat Pegida wil vertellen. De rechter meende dat het niet de gemeente is die bepaalt of het door Pegida gebruikte materiaal moet worden vervangen door woorden.