maandag, 10. oktober 2016 - 9:46 Update: 10-10-2016 9:48

Defensie met hulp onderweg naar Haïti

Defensie met hulp onderweg naar Haïti
Foto: Defensie
Den Haag

De Nederlandse marine is vanaf Curaçao op weg naar Haïti om daar noodhulp te verlenen. Orkaan Matthew richtte op het eiland enorme schade aan.

Het patrouilleschip brengt verschillende eenheden naar Haïti. Het gaat om een detachement mariniers, een team genisten van de landmacht, militaire artsen en verpleegkundigen en specialisten van het Rode Kruis. Verder is er een hydrografisch team aan boord. Dat brengt vaarwegen en de bodem van havens in kaart om te zien of schepen met hulpgoederen kunnen afmeren.

Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert: "6 jaar geleden stonden we klaar om Haïti te helpen na een aardbeving. Ook daarna heeft Defensie meer dan eens bewezen snel en krachtig hulp te kunnen bieden bij rampen. Zowel in het Caribisch Gebied als daarbuiten, denk bijvoorbeeld aan de ebolacrisis. Als een beroep op ons wordt gedaan, zijn onze manschappen voorbereid.” Hennis en haar collega van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen besloten de eenheden te sturen nadat de Haïtiaanse autoriteiten om hulp vroegen.

Goederen

De Holland heeft onder meer constructiematerieel bij zich om huizen en wegen puinvrij te maken. Ook zijn er shelterboxen mee. Die voorzien een klein gezin voor korte tijd van een dak boven het hoofd. Verder neemt het schip grote voorraden water en voeding mee en heeft het vaartuigen aan boord. Die brengen de goederen vanaf zee naar land ingeval het marineschip nergens kan afmeren.

Eerste lading

Patrouilleschip Zr. Ms. Holland brengt nu een eerste lading hulpgoederen. Vanaf Curaçao is het ongeveer anderhalve dag varen. Ondersteuningsschip Zr. Ms. Pelikaan wordt inmiddels beladen met spullen en vertrekt ook zo snel mogelijk naar Haïti.

Hoofdtaak

Het leveren van noodhulp na een orkaanpassage is een van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied. De laatste keer dat de eenheden werden ingezet, was op het eiland Dominica na tropische storm Erika in september 2015.

De Pelikaan en de Holland worden in EU-verband ingezet en blijven in elk geval een week in het getroffen gebied. De kosten van deze humanitaire missie komen voor rekening van het noodhulpbudget van minister Ploumen. Het bedrag komt bovenop de 750.000 euro die Nederland al via het Rode Kruis bijdroeg aan de noodhulp op Haïti.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: