maandag, 10. oktober 2016 - 12:26 Update: 10-10-2016 12:44

De Romeinse Zwammerdamschepen komen thuis!

De Romeinse Zwammerdamschepen komen thuis!
Foto: Archeon
Alphen aan den Rijn

Woensdag 12 oktober komen na 42 jaar de Romeinse Zwammerdamschepen in Alphen aan den Rijn weer thuis.

De 6 Zwammerdamschepen zijn tussen 1971 en 1974 opgegraven op het landgoed de Hooge Burch te Zwammerdam ten tijde van de bouw van de zorginstelling, Ipse de Brugge. De opgravingsactiviteiten zijn destijds bezocht door onze toenmalige Koningin Juliana. Het Nederlands Instituut voor Scheepvaart Archeologie te Lelystad, onderdeel van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de conservering uitgevoerd en de collectie onder haar hoede genomen.

In het kader van de UNESCO Wereld-erfgoed nominatie van de Neder-Germaanse Limes door de drie “limes” provincies met het Rijk alsmede de ontwikkeling van het Groene Hart en de gemeente Alphen aan den Rijn is het tonen van de collectie en het verhaal van de “Romeinen in de Hollandse Delta”: een “unieke kans” voor ons allen voor nu en de toekomstige generaties.

In de komende jaren zal de collectie worden gerestaureerd in haar meest oorspronkelijke vorm om vervolgens in het Romeins Scheepvaart Museum in Archeon te worden tentoongesteld. In het Zwammerdamschepen-project werken samen: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Provincie Zuid-Holland, Gemeente Alphen aan den Rijn en de Universiteit Leiden.

Programma op het Rijnplein:

Om 15.00 uur is aankomst van vier vrachtwagen combinaties met 6 containers op het Rijnplein. Aansluitend zal wethouder de heer Kees van Velzen de Collectie Zwammerdam schepen
in ontvangst nemen. Dan zal de Romeinse “Zwammerdam” vlag zal worden gehesen. Gevolgd door presentatie en uitleg van de Zwammerdam collectie door Tom Hazenberg.
De kinderen kunnen deelnemen aan de Romeinse activiteiten. Het programma duurt tot 16.00 uur.