dinsdag, 11. oktober 2016 - 8:54 Update: 11-10-2016 8:55

Aanhoudingen onderzoek plofkraken

Aanhoudingen onderzoek plofkraken
Foto: FlashphotoNL
Utrecht

De politie heeft dinsdag 11 oktober vier mannen aangehouden omdat zij verdacht worden van plegen van en betrokkenheid bij meerdere plof- en trekkraken in verschillende supermarkten in Nederland.

De recherche van de eenheid Midden Nederland is enkele maanden geleden een onderzoek gestart naar plofkraken op geldautomaten in supermarkten. In alle gevallen was de methode hetzelfde. De verdachten braken in, in een supermarkt en vervolgens werd de (losstaande) geldautomaat opengebroken door gebruik van een sleepkabel, soms met een thermische lans en soms door een gasexplosie.

Gedurende dit onderzoek kwam een groep verdachten in beeld. Een deel van deze professioneel werkende groepering is een aantal weken geleden aangehouden in Soest na een plofkraak in een supermarkt aan de Tamboerijn. Vanuit dezelfde groep zijn vandaag vier mannen in de leeftijd van 28, 31 en 42 jaar uit Utrecht en Nieuwegein aangehouden. De verdachten zijn allemaal overgebracht naar het politiebureau voor verhoor en worden vrijdag 14 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris. Zij zijn in beperkingen gezet, wat betekent dat zij tijdelijk geen contact met de buitenwereld mogen hebben.

Ernstige feiten

Plofkraken vormen een ernstige inbreuk op de maatschappelijke orde. Omwonenden, winkelpersoneel, ondernemers en winkelend publiek worden geconfronteerd met schade aan winkels en geldautomaten. Het gebruik van gas heeft de gevaarzetting groter gemaakt. Het gaat dus om ernstige feiten en het onderzoek is nog in volle gang. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):