dinsdag, 11. oktober 2016 - 20:13 Update: 12-10-2016 8:10

Bij ondervraging belastingontduiking door Kamer blijven multinationals buiten schot

Kamer gaat brievenbusfirma's horen via parlementaire ondervraging, multinationals blijven buiten schot
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Er komt een mini-parlementaire enquête, een parlementaire ondervraging, naar internationale belastingontwijking in Nedreland.

Het voorstel van PvdA en en GroenLinks kreeg een krappe meerderheid in de Tweede kamer. Aanleiding voor de enquête zijn de Panama Papers. 'Het schandaal rond de Panama Papers openbaarde een groot netwerk van trustkantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken', aldus GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff en PvdA-Kamerlid Ed Groot.

Een parlementaire ondervraging is weliswaar een minder zwaar middel dan een parlementaire ênquete, maar toch een behoorlijk onderzoeksmiddel . De getuigen zijn verplicht te komen en worden onder ede gehoord. Alleen duurt het hele proces korter dan bij een parlementaire enquête. Dit melden verschillende media dinsdag.

De kamer wil brievenbusfirma's, belastingadviseurs, toezichthouders en trustkantoren horen. Het idee is van GroenLinks-Kamerlid Rob Grashoff en PvdA-kamerlid Ed Grashoff. Grashoff tegen RTL Nieuws: 'Nederland speelt in dit spel een schimmige rol. Met deze parlementaire ondervraging kunnen we dit verder ontrafelen en stappen zetten naar een eerlijker systeem waarbij iedereen eerlijk zijn belasting betaalt.'

De SP kwam met het idee om ook de multinationals op te roepen als getuigen, maar daarvoor kwam er van rechts onvoldoende steun.  Arnold Merkies van de SP tegen RTL Nieuws: "Dit is heel jammer. Want we hebben eerder Google, Starbucks en Ikea opgeroepen bij een hoorzitting over belastingontwijking, maar die wilden toen niet komen. En bij deze ondervraging zouden ze volgens de regels verplicht moeten komen opdagen.' Op Twitter laat Merkies weten: 'Rechtse meerderheid blokkeert uitnodigen multinationals om in de Tweede Kamer te spreken over #belastingontwijking.' En ook: 'Vóór het uitnodigen van multinationals om in de Kamer te spreken over #belastingontwijking stemden SP, PvdA, GL, PvdD, GrKÖ en CU.'