woensdag, 12. oktober 2016 - 10:22 Update: 12-10-2016 10:24

Boete voor dieselauto in milieuzone gehandhaafd

Boete voor dieselauto in milieuzone gehandhaafd
Foto: fbf
Utrecht

Een man uit Grootschermer heeft terecht een boete gekregen voor het inrijden van de Utrechtse milieuzone in 2015. Dat heeft de kantonrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald.

De man had zijn oude dieselauto uitgeleend aan Telegraaf-columnist Rob Hoogland, die zo geldigheid van de milieuzone aan de kaak wilde stellen. De kantonrechter stelt echter vast dat hij niet bevoegd is om inhoudelijk te oordelen over de geldigheid van de milieuzone.

Bezwaren

De man heeft op zitting aangegeven dat de gemeente Utrecht niet bevoegd was om een milieuzone in te stellen. Ook betoogde hij dat deze strijdig was met internationale regelgeving. 

Bevoegdheid

De bestuursrechter oordeelt over besluiten van de overheid. Het instellen van een milieuzone is een besluit van het Utrechtse college van burgemeester en wethouders. De bestuursrechter van deze rechtbank heeft, nadat er beroep was ingesteld, in januari van dit jaar geoordeeld dat de milieuzone mag blijven. Het hoger beroep in deze zaak loopt nog bij de Raad van State.

Bij het beoordelen van deze zaak moet de kantonrechter uitgaan van de geldigheid van het besluit om de milieuzone in te stellen. De kantonrechter kan alleen oordelen of de boete wel of niet terecht is opgelegd. Dat was in dit geval terecht, omdat de bestuurder niet bestreden heeft dat hij de milieuzone is ingereden.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):