woensdag, 12. oktober 2016 - 17:31 Update: 12-10-2016 19:51

Defensie met eerste hulpgoederen in Haïti

Eerste hulpgoederen door Defensie in Haïti afgeleverd
Foto: Min. Defensie
Den Haag

De eerste noodhulpgoederen zijn dinsdag door Nederlandse militairen overgedragen aan hulporganisaties in de Haïtiaanse stad Les Cayes. Dit heeft het ministerie van Defensie woensdag laten weten.

Familietenten

Met bootjes is gisteren een lading familietenten van het Rode Kruis naar de wal gebracht. Later vandaag gaat een team van Zr. Ms. Holland naar het lokale ziekenhuis om de schade op te nemen en eventuele reparaties uit te voeren.

Bouwmaterialen

'Ik ben erg blij met de hulp, maar het is nog niet genoeg', zegt Louis Paul Raphaël, vertegenwoordiger van de centrale regering in het departement Sud. Samen met vertegenwoordigers van hulporganisaties heeft hij aan boord van de Holland overlegd over de coördinatie van de hulp. Zo is het gebrek aan onderdak na orkaan Matthew een probleem. 'Wat we nodig hebben zijn bouwmaterialen. Mensen leven nu op straat en slapen onder de blote hemel.'

Shelterboxen

Het patrouilleschip Zr. Ms. Holland voer gistermorgen de territoriale wateren van Haïti binnen en ligt in de buurt van de getroffen stad Les Cayes. Aan boord zijn naast tenten meer hulpgoederen aanwezig zoals voedsel, water en zogeheten shelterboxen. Hierin zit materiaal om een gezin tijdelijk een dak boven het hoofd te geven.

Meer hulp onderweg

Het ondersteuningsvaartuig Zr. Ms. Pelikaan is woensdagochtend eveneens aangekomen in Haïti en heeft ook goederen en bouwmaterialen aan boord. Omdat beide grote schepen niet kunnen afmeren zetten ze snelle bootjes in om de spullen aan land te krijgen. De Pelikaan heeft daarom een ponton meegenomen. Daarmee is het mogelijk in 1 keer grotere hoeveelheden goederen en eventueel voertuigen aan land te zetten.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: