donderdag, 13. oktober 2016 - 17:14

Zeldzame zadelrob vanaf vrijdag te zien voor publiek

Zeldzame zadelrob vanaf vrijdag te zien voor publiek
Foto: Zeehondencrèche
Pieterburen

Zeehondencentrum Pieterburen heeft afgelopen zondag een zeldzame zadelrob opgevangen. Dit is zeer bijzonder, want deze dieren leven van nature rond de Noordpool. Het dier zat enkele dagen in quarantaine. Vrijdag 14 oktober zal zij verhuisd worden naar een groter verblijf, waar ze ook te zien is voor publiek, zij het op gepaste afstand.

Zondagmiddag werd het dier verzwakt aangetroffen op het wad bij Den Oever. In eerste instantie werd de zadelrob gemeld bij dierenambulance Hollands Kroon en uiteindelijk kwam het dier in de opvang in Pieterburen terecht. Hier zat het enkele dagen in quarantaine, omdat deze arctische dieren virussen bij zich kunnen dragen. Onderzoek heeft dit nu uitgesloten, waardoor ze verplaatst kan worden naar een groter bassin.

De verhuizing zal vrijdagochtend 14 oktober plaats vinden en ze zal vanaf dat moment ook te zien zijn voor het publiek. Het vrouwtje is echter nog wel zwak en erg stressgevoelig. Daarom treft het Zeehondencentrum extra maatregelen om het dier rust te geven. Iedereen is dan ook welkom het dier te bekijken, maar er wordt gevraagd rustig te blijven en een deel van het terrein zal worden afgezet.

Zadelrobben worden zo genoemd vanwege het kenmerkende donkere “zadel” op hun rug. Als jong worden zij compleet wit geboren en worden daarom ook op grote schaal bejaagd in landen als Canada. Deze zadelrob is dan ook om onbekende reden uit koers geraakt. Vroeger kwam het vaker voor dat deze dieren de Noordzee bezochten.

Categorie:
Provincie: