vrijdag, 14. oktober 2016 - 11:13

Omwonenden en bedrijfsleven willen groei Rotterdam The Hague Airport

Omwonenden en bedrijfsleven willen groei Rotterdam The Hague Airport
Foto: SXC
Rotterdam

Ruim 70 procent van zowel omwonenden als het bedrijfsleven is vóór een verdere ontwikkeling naar meer bestemmingen van Rotterdam The Hague Airport. Dat blijkt uit een sentimentonderzoek dat VNO NCW West heeft laten uitvoeren door onafhankelijk onderzoeksbureau MeMo2. De resultaten van het onderzoek zijn vandaag aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu die verantwoordelijk is voor een nieuw Luchthavenbesluit.

Van de omwonenden in de nabije omgeving van de luchthaven (Schiedam-Hillegersberg-Schiebroek-Overschie-Lansingerland) is 70 procent voor uitbreiding van het vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport. Van alle inwoners in het ruimere gebied Dordrecht-Gouda-Den Haag-Rotterdam is 79 % voor uitbreiding.

Aan het onderzoek is deelgenomen door 513 inwoners in de regio rond Rotterdam The Hague Airport en door 105 ondernemers. Volgens MeMo2 is de respons ruim voldoende voor een representatief resultaat. De vraag luidde: 'Mag volgens u het aantal vluchten van en naar Rotterdam The Hague Airport worden uitgebreid?' Daarbij werd de volgende toelichting gegeven: 'Rotterdam The Hague Airport wil het huidige luchthavenbesluit uitbreiden door 10 tot 15 nieuwe bestemmingen toe te voegen aan het huidige aanbod. Waneer het nieuwe Luchthavenbesluit doorgaat, zal dit vanaf 2017 van start gaan en zal het aantal vluchten/bestemmingen geleidelijk groeien tot 2025. De uitbreiding betekent meer vliegverkeer van en naar Rotterdam.'

'Wij pleiten voor groei'

"VNO-NCW West vindt groei van de luchthaven erg belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio. Wij pleiten voor een verstandige en gefaseerde groei", aldus Bert Mooren, directeur van VNO NCW West. "De resultaten van het sentimentonderzoek geven aan dat de overgrote meerderheid van zowel omwonenden als het bedrijfsleven voorstander is van uitbreiding van de luchthaven met meer bestemmingen. Ondernemers waarderen de luchthaven buitengewoon met name vanwege de nabijheid, efficiency, de zakelijke bestemmingen en werkgelegenheid. Deze ronduit positieve mening van de regio moet zwaar tellen bij de verdere besluitvorming over de luchthaven."

'Grote behoefte aan meer bestemmingen'

"Er is vanuit de regio een grote behoefte aan meer bestemmingen wat resulteert in meer passagiers en meer vluchten. Rotterdam The Hague Airport zoekt ruimte om deze regionale vraag in te vullen", aldus algemeen directeur Ron Louwerse van Rotterdam The Hague Airport. "Dit betekent dat er binnen een periode van 10 jaar geleidelijk tien tot vijftien lijndienstbestemmingen bij kunnen komen."

Categorie:
Provincie: