zaterdag, 15. oktober 2016 - 10:49 Update: 15-10-2016 11:01

Onderzoek naar mogelijkheden lightrail Amsterdam

Onderzoek naar mogelijkheden lightrail Amsterdam
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdama

Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden voor lightrail in de regio Amsterdam. Dat heeft de Metropoolregio Amsterdam afgesproken met het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het gaat om trajecten aan de west- en zuidkant van de stad en verschillende opties zullen worden onderzocht. Het onderzoek is een van de afspraken tussen het ministerie en de regio om de bereikbaarheid van het gebied rond de hoofdstad verder te verbeteren. Al eerder werd bekend dat het Rijk daar 200 miljoen euro in investeert.

Wethouder Pieter Litjens (Verkeer en Vervoer): “We gaan nu voor het eerst serieus en grondig onderzoek doen naar de kansen en mogelijkheden voor een lightrail-netwerk rond Amsterdam. Zo’n netwerk kan een belangrijke factor zijn in het beter ontsluiten van de stad voor de omliggende plaatsen met een snelle verbinding. Daarnaast biedt dit de mogelijkheid om te onderzoeken of we de Noord/Zuidlijn door kunnen trekken naar Schiphol over bestaand spoor. Het zou ook kunnen betekenen dat bepaalde delen van het bestaande spoor worden vervangen door lightrail. Er is dus veel mogelijk, en daarom laten we nu onderzoeken welke scenario’s kansrijk zijn en waar we als metropoolregio heel serieus naar moeten kijken.”

Lightrail

Het onderzoek zal zich richten op de mogelijkheden om het spoornetwerk ten westen en zuiden van de hoofdstad aan te vullen met, of te vervangen door, een lightrailnetwerk. Ook de bereikbaarheid van Schiphol en de komst van de Noord/Zuidlijn zal meespelen. Lightrail is een vorm van railvervoer die, anders dan de trein, makkelijk vanuit een stadshart kan vertrekken, maar langere afstanden kan afleggen dan trams. Veel steden, zoals Londen en Los Angeles, beschikken al over zo’n systeem dat als voordeel heeft dat het snel is en met hoge frequentie grote aantallen reizigers kan vervoeren.

MIRT

Het onderzoek is een van de MIRT-afspraken (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) die het Rijk heeft gemaakt met de Metropoolregio Amsterdam, waarin provincie en gemeentes vertegenwoordigd zijn. Daarnaast trekt het ministerie 200 miljoen euro uit voor de stedelijke bereikbaarheid van de regio Amsterdam. Dat geld is niet alleen bedoeld voor de verbindingen tussen Amsterdam en de omliggende gemeenten, maar ook om de bereikbaarheid tussen verschillende delen van de stad te verbeteren. Wethouder Litjens: “Dit is een van de belangrijkste economische gebieden van het land, dus het is heel goed dat er 200 miljoen euro beschikbaar komt om de regio Amsterdam beter bereikbaar te maken én te houden.”
 

Categorie:
Provincie: