maandag, 17. oktober 2016 - 17:22 Update: 18-10-2016 8:11

'Veiligheidsdiensten voorkomen 9 van de 10 aanslagen'

'Veiligheidsdiensten voorkomen 9 van de 10 aanslagen'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Volgens schattingen van Willemijn Aerdts, onderzoeker Inlichtingenstudies van het Institute for Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden, worden op dit moment 95 procent van alle beraamde aanslagen voorkomen. Dit meldt de NTR maandagmiddag.

Aerdts geeft morgenavond in de Universiteit van Nederland tv-college op NPO 3 over de werkwijze van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen deze cijfers niet zelf openbaar maken. Als diensten een aanslag voorkomen, kunnen zij daarmee vaak niet naar buiten treden. Dan zouden ze te veel prijsgeven over hun werkwijze en bij de tegenstander bekend maken dat de dienst hen in het vizier heeft.

Gespecialiseerd

Willemijn Aerdts is gespecialiseerd in de werkwijze van inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Haar onderzoek richt zich met name op de overige 5 procent en hoe de dreiging die overblijft zoveel mogelijk te minimaliseren. Ze denkt na over mogelijke nieuwe werkwijzen van aanslagplegers en ontwikkelt analysetechnieken, waardoor je wel over kunt gaan tot actie,  terwijl cruciale informatie nog niet voorhanden is. De Universiteit van Nederland is dinsdag 18 oktober om 22.55 uur te zien op NPO 3. 

Alexander Klöpping

De Universiteit van Nederland is een populair online platform waar iedereen gratis colleges kan volgen bij de beste wetenschappers van het land. Voor het eerst heeft de online universiteit samen met de NTR langere colleges gemaakt voor NPO 3. De eerste vijf afleveringen zijn elke avond te zien in de week van 17 oktober en maken deel uit van de ‘Privacy Weken’ op NPO 3. Alle colleges worden ingeleid door Universiteit van Nederland-oprichter Alexander Klöpping.