dinsdag, 18. oktober 2016 - 12:18

Linksafverbod op N615 in Beek en Donk

Linksafverbod op N615 in Beek en Donk
Foto: Google Maps
’s-Hertogenbosch

De provincie Noord-Brabant voert van 31 oktober tot en met 30 november een proef uit op de N615 ter hoogte van Beek en Donk. Het verkeer vanuit Beek en Donk mag dan niet linksaf slaan van de N615 (Gemertseweg) naar de Bosscheweg.

De provincie onderzoekt of deze maatregel de doorstroming op de N615 ter hoogte van Beek en Donk verbetert. Is dat het geval, dan wordt het linksafverbod eind volgend jaar definitief.

Op het kruispunt tussen de N615 (Gemertseweg) en de Bosscheweg, ter hoogte van de Beeksebrug in Beek en Donk, loopt het verkeer regelmatig vast. De smalle brug, de verkeerslichten op de kruising en de brugopeningen zorgen voor files. De provincie, de gemeente Laarbeek en de gemeente Gemert-Bakel zoeken al langer naar oplossingen, waaronder het aanpassen van de openingstijden van de Beeksebrug en het optimaliseren van de afstelling van de stoplichten. Deze maatregelen bleken niet voldoende en voor een tweede rijstrook voor linksafslaand verkeer is geen ruimte. In de planstudie die in 2014 is gedaan naar de N615 zijn verschillende andere oplossingen afgewogen, waarbij een linksafverbod als beste optie uit de bus kwam.

Proef met linksafverbod

De provincie en de gemeenten voeren daarom de hele maand november een proef uit op de kruising van de Gemertseweg en de Bosscheweg. Het verkeer dat vanuit Beek en Donk over de brug komt, mag dan niet meer linksaf de Bosscheweg op, maar rijdt rechtdoor richting de N279. Afhankelijk van de eindbestemming kan het verkeer daar via de N279 of via de Peeleindseweg in noordelijke richting verder. Op het kruispunt wordt tijdelijk een afscheiding geplaatst.

Verkeerscijfers vergelijken

Begin oktober zijn er tellers geplaatst op diverse plaatsen in Beek en Donk, die zowel voor als tijdens de proef het verkeer in beeld brengen. Zo kunnen de provincie en de gemeenten de effecten van het linksafverbod meten. Niet alleen de doorstroming bij het kruispunt wordt gemeten, maar ook eventuele toe- of afname van verkeer elders in Beek en Donk. Als de proef het gewenste resultaat oplevert, dan wordt het verbod definitief doorgevoerd. Dat gebeurt waarschijnlijk eind 2017, als er groot onderhoud aan de gehele N615 wordt gepleegd. Dan worden ook de verkeerslichten vernieuwd en verder geoptimaliseerd.

Categorie:
Provincie: