vrijdag, 21. oktober 2016 - 20:52 Update: 21-10-2016 21:07

SP en GroenLinks: Eigen vliegtuig Oranjes naar Australië is zonde geld en milieubelastend

SP en GroenLinks: Eigen vliegtuig Oranjes naar Australië is zonde geld en milieubelastend
Foto: Archief FBF
Den Haag

De SP en GroenLinks zijn verbogen over het feit dat het regeringstoestel KBX leeg naar Australië wordt gevlogen om vervolgens daar Koning Willem-Alexander en koningin Máxima te verplaatsen tijdens hun Staatsbezoek.

Zelf gaan Willem-Alexander en Máxima met een lijnvlucht, zo meldt RTL-nieuws. De SP en GroenLinks vinden het geldverspilling en slecht voor het milieu.

SP-Kamerlid Ronald van Raak noemt het pure geldverspilling. "De koning en koningin zouden moeten streven naar de goedkoopst mogelijk manier, die veilig is, om dit te doen. Dat lijkt me door in Australië een vliegtuig te huren. Dit is geen logische keuze, zonde van het geld."

Ook Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vindt het een slecht plan. "Een leeg vliegtuig helemaal naar Australië laten vliegen is duur en zorgt voor veel uitstoot", zegt het Kamerlid. "Ik zou graag willen dat de koning en koningin zichzelf nog eens achter de oren krabben, en kijken of er geen andere oplossing is."

De Rijksvoorlichtingsdienst laat in een reactie weten dat er geen andere optie was dan het eigen toestel mee te nemen voor de binnenlandse vluchten in het drukke programma.

''Tijdens het staatsbezoek zijn er veel verplaatsingen. Het gebruik maken van binnenlandse lijnvluchten is gezien het drukke programma en de vele verplaatsingen geen optie. De optie van inhuur van een toestel ter plaatse is zorgvuldig bekeken. Die kosten bleken vergelijkbaar met die van de inzet van het regeringstoestel, waarna om redenen van doelmatigheid en uitstraling vervolgens is gekozen voor inzet van het regeringstoestel.''

Gebaseerd op de begroting van het Koninklijk Huis, kost alleen het op en neer vliegen van het regeringstoestel naar Australië al een kwart miljoen euro, zo berekende RTL.

Categorie:
Provincie: