maandag, 24. oktober 2016 - 8:20 Update: 24-10-2016 12:39

'PvdA-lidmaatschap voor twee euro blijkt niet te kunnen'. Monasch eist opheldering

Toch geen twee euro-lidmaatschap PvdA
Foto: Archief EHF
Den Haag

De PvdA heeft besloten om toch geen 'flits-lidmaatschap' aan te bieden. Daardoor kan stemmen voor de PvdA-lijsttrekkersverkiezing veel duurder uitvallen. Dit schrijft de Telegraaf maandag.

Nadat de PvdA-leden hadden geëist dat de verkiezing voor het lijsttrekkersschap open zou zijn, kwam de PvdA met het voorstel dat iedereen voor twee euro lid zou kunnen worden en dan straks zou kunnen stemmen voor de gewenste lijsttrekker. Een van de kandidaten voor het lijsttrekkersschap is Jaques Monasch . Hij verwacht veel steun van mensen die nu geen lid zijn en was tevreden met het voorstel. De PvdA wil het echter niet door laten gaan,. Een volledig  lidmaatschap is volgens de partij nodig, omdat anders niet kan worden gecontroleerd of er geen dubbele stemmen worden uitgebracht.

Kandidaat Jacques Monasch is woedend en heeft zijn partijvoorzitter om opheldering vraagt. De Telegraaf deed navraag over de gang van zaken en ontdekte dat mensen alleen voor een jaar lid kunnen worden. Ze moeten óf in een keer 24 euro betalen óf een machtiging voor een heel jaar uitschrijven. Bij de laatste optie kunnen ze wel kiezen om het bedrag maandelijks te betalen, twee euro per keer dus. Er is dus niet echt een goedkopere vorm van lidmaatschap. Het enige dat de partij nu veranderd heeft, is dat leden van de partij vrijwel direct mogen stemmen. Volgens een woordvoerder van partijvoorzitter Spekman is er geen opzegtermijn bij de partij. Dus wie de partij machtigt zou dus eenmalig twee euro kunnen betalen en na het stemmen voor de lijststrekker op 7 december zijn lidmaatschap weer kunnen intrekken.

Volgens Monasch wordt op deze manier een drempel opgeworpen en is het stemmen zo in strijd met wat de PvdA-leden eigenlijk wilden.

Categorie:
Provincie: