maandag, 24. oktober 2016 - 9:07 Update: 24-10-2016 9:18

'Nederlandse bedrijven betrokken bij grote CO2-fraude'

Nederlandse bedrijven betrokken bij grote CO2-fraude
Foto: Archief EHF
Hilversum

Nederlandse bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan het handelen in CO2-certificaten en de btw niet af te dragen. Door aan dat fraudenetwerk deel te nemen, hebben de bedrijven zich schuldig gemaakt aan het financieren van terroristische organisaties. Dat blijkt uit onderzoek van Zembla.

Het gaat volgens het televisieprogramma om de grootste btw-fraude die ooit heeft plaatsgevonden. De netwerken maakten miljarden euro’s buit door te handelen in CO2-certificaten en de btw niet af te dragen.

Het Duitse Openbaar Ministerie bevestigt tegenover ZEMBLA dat er “talrijke aanwijzingen zijn voor de financiering van terrorisme”. Het Italiaanse OM laat weten dat documenten van de fraudeurs zijn gevonden in ‘de grot van Bin Laden’. Richard Ainsworth, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Boston stelt vast: “We weten zeker dat terroristen hierbij betrokken zijn.” Staatssecretaris Wiebes van Financiën: “Dat is beangstigend.”

Zembla heeft de transactiegegevens van verschillende Nederlandse bedrijven onderzocht. Daaruit blijkt volgens het programma dat onder meer het Haagse bedrijf EcoDutch Carbon onderdeel was van dit criminele netwerk.

Categorie:
Provincie: