maandag, 24. oktober 2016 - 18:49

Missing man-formatie boven Formule 1

Missing man-formatie boven Formule 1
Foto: Defensie
Austin

Nederlandse gevechts- en transporthelikopters vlogen zondag in het Texaanse Austin een niet alledaagse missie. 3 Apaches en 2 Chinooks verzorgden voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten een fly by boven het Formule-1-circuit.

Het eerbetoon gold voor alle militairen die wereldwijd vielen. Onderdeel van de fly by was de zogenoemde missing man-formatie. Daarbij buigt een toestel af. Het ontstane ‘gat’ staat symbool voor de gevallenen.

Mali

Op het circuit in Texas werden de 2 vorig jaar in Mali omgekomen Apachevliegers bij naam genoemd. Kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger verongelukten op 17 maart 2015 toen hun toestel tijdens een schietoefening crashte. Het is in de Verenigde Staten niet ongewoon om bij aanvang van grote evenementen een eregroet te brengen aan militairen die het grootste offer brachten.

Max Verstappen

Autocoureur Max Verstappen vertrok in Austin van de 4e startplaats. Hij slaagde er niet in om het Nederlandse vliegende eerbetoon extra glans te geven. Nederlands jongste Formule-1-racer viel uit met motorproblemen.

Helikopteropleiding

De 5 helikopters zijn gestationeerd in Texas. Ze maken deel uit van het daar gelegerde 302 Squadron. Dat verzorgt op Fort Hood onder andere gemeenschappelijke air assaulttrainingen voor zowel luchtmacht- als landmachtmilitairen uit Nederland, ter voorbereiding op inzet waar ook ter wereld.