dinsdag, 25. oktober 2016 - 16:04 Update: 25-10-2016 20:34

Zanger en gitarist Eddy Christiani (98) overleden

'De man met de gitaar' Eddy Christiani (98) overleden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
'De man met de gitaar' Eddy Christiani (98) overleden
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amstelveen

De Nederlands gitarist en zanger, componist en tekstschrijver Eddy Christiani is op 98-jarige leeftijd overleden. Dit heeft zijn familie dinsdag bekendgemaakt.

Amstelveen

Christiani was nog tot 2010 actief als zanger maar stopte in 2008 wel met het optreden in zalen. De op 21 april 1918 in Den Haag geboren zanger woonde zijn laatste jaren in Amstelveen. 

Eddy Christiani staat in de Nederlandstalige levensliedtraditie, maar behalve Lou Bandy en Willy Derby waren ook verschillende soorten Amerikaanse amusementsmuziek van invloed op zijn stijl. 

Elektrische gitaar 

In 1939 was hij de eerste Nederlandse en mogelijk eerste Europese artiest die een elektrische gitaar van het merk Epiphone model Electar Model M bespeelde. Zijn gitaarsound werd bepalend voor het geluid van het Orkest Frans Wouters met John de Mol op accordeon en Theo van Brinkom op viool. In 1941 nam hij als eerste Nederlandse gitarist een elektrische gitaarsolo op in Ons Gebouw in Hilversum. 'The Windmill' was een door hemzelf geschreven instrumentaal nummer.

In 1943 moest hij wegens problemen met de Kultuurkamer onderduiken en ging hij naar België. Na de bevrijding van Brussel ging Eddy Christiani in een Engels legerorkest de Army Troupers spelen. Achter de frontlinies trok hij mee Duitsland in. 

In Bonn kon hij zich aansluiten bij de beroemde Cold Stream Guards (The Guards Divisional Dance Orchestra). In Hamburg trad Eddy als gastsolist met zijn elektrische gitaar op voor de BFN (British Forces Network). In 1946 keerde hij terug naar Nederland.

Na de oorlog een popidool

De populariteit van Eddy Christiani nam in de periode na de oorlog reusachtige vormen aan. Hij werd een waar popidool. Om aan de vele aanbiedingen te kunnen voldoen besloot Eddy samen met Frans Poptie in 1951 zijn eigen ensemble op te richten. Het Ensemble Eddy Christiani onder leiding van Frans Poptie.

Categorie:
Provincie: