donderdag, 27. oktober 2016 - 10:24 Update: 27-10-2016 10:27

TLN vraagt Tweede Kamer om neutralisatie Belgische kilometerheffing

TLN vraagt Tweede Kamer om neutralisatie Belgische kilometerheffing
Foto: Archief FBF.nl
Nieuwegein

‘Neutraliseer de gevolgen van de Belgische kilometerheffing gedeeltelijk en voorkom verdere lastenverhogingen voor de transportsector.’ Dat schrijft TLN vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

TLN roept de Tweede Kamer op om er bij de minister van Infrastructuur & Milieu op aan te dringen de negatieve gevolgen van de Belgische kilometerheffing met de extra overheidsinkomsten zo veel mogelijk te neutraliseren en verdere lastenverhogingen voor de transportsector te voorkomen.

​Lastenverzwaring Nederlandse transportsector

Op 1 april 2016 heeft België voor vrachtverkeer vanaf 3,5 ton een kilometerheffing ingevoerd en gelijktijdig het Eurovignet afgeschaft. Nu moeten Nederlandse vervoerders die door België rijden én het Eurovignet én de Belgische kilometerheffing betalen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Financiën en TLN hebben vastgesteld dat dit voor de Nederlandse transportsector een lastenverzwaring is van zo’n € 60 miljoen per jaar. 

Meer inkomsten voor Nederland

Tegelijkertijd leidt de uittreding van België uit het Eurovignetverdrag tot extra inkomsten voor de Nederlandse overheid, omdat de inkomsten van het Eurovignet alleen nog over de resterende deelnemende landen worden verdeeld. Ook verschuift de rand van het Eurovignetgebied naar Nederland en zullen ook niet-Nederlandse vervoerders in Nederland een vignet aanschaffen. TLN schat dat de Nederlandse overheid hierdoor op jaarbasis € 13 miljoen extra zal ontvangen.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):