dinsdag, 1. november 2016 - 19:47 Update: 02-11-2016 9:16

Spitsrecord met 928 km file

Dinsdagavond drukste spits van 2016
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Een nieuw record werd er dinsdagavond gebroken, dat van de drukste spits van dit jaar. 'In totaal stond er rond 17.30 uur op de snelwegen en provinciale wegen bij elkaar 928 kilometer file', zo meldt de ANWB dinsdagavond.

'De avondspits van vandaag gaat daarmee de boeken in als de drukste van het jaar', aldus de ANWB.

Daarmee werd het oude record van maandagochtend 23 mei van dit jaar naar de tweede plaats gestoten. Toen stond er vanwege het regenachtige karakter van die ochtend in totaal ruim 750 kilometer file.

Filezwaarte stijgt in oktober met 12 procent

De drukte op de Nederlandse wegen is in de afgelopen maand oktober opnieuw gestegen. Vergeleken met oktober vorig jaar groeide het aantal files met 12 procent. Dit blijkt uit de meest recente filecijfers van de ANWB. Vooral overdag was het de afgelopen maand flink drukker op de snelwegen. De zwaarte tijdens de ochtendspitsen steeg met zo’n 14 procent. De drukte in de avondspits was vergelijkbaar met vorig jaar oktober.

Merwedebrug A27

Vooral op de snelwegen in het zuiden van het land stroomde het verkeer de afgelopen maand veel minder door dan vorig jaar. Veel ongelukken, vakantiegangers onderweg, maar ook de afsluiting  van de Merwedebrug voor zwaar verkeer leidde de afgelopen maand tot veel verkeershinder.   

Na het constateren van scheurtjes in de stalen brug besloot Rijkswaterstaat op dinsdag 11 oktober om er geen zwaar verkeer meer over te laten rijden. Niet alleen het verkeer op de A27 Utrecht-Breda kreeg daardoor te maken met lange files maar ook op de alternatieve routes ondervond het verkeer veel meer  hinder.

Herfst

Weggebruikers moeten ook de komende maand rekenen op lange files en zware spitsen nu de herfst is begonnen en tijdens de spitsuren weer in het donker wordt gereden. Sinds begin van het jaar is de filezwaarte (lengte maal duur van de file) inmiddels 10 procent gestegen in vergelijking met 2015. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):