woensdag, 2. november 2016 - 10:12 Update: 02-11-2016 11:55

'Brandstoftekort waarschijnlijk oorzaak crash MH370'

Brandstoftekort mogelijk oorzaak crash MH370, piloot greep niet in
Foto: Archief EHF

Vlucht MH370 is hoogstwaarschijnlijk met hoge snelheid in zee gestort. Het toestel werd op dat moment mogelijk niet bestuurd door de piloten.

Het is heel goed mogelijk dat het toestel neerstortte omdat de brandstof op was. Dit blijkt uit onderzoek van de vleugelklep uitgevoerd door de Australische autoriteiten,  zo melden verschillende media woensdag. Uit onderzoek  naar de vleugelklep blijkt dat het vliegtuig niet was ingesteld op een landing, omdat de kleppen die moeten worden uitgeklapt voor een landing, nog waren ingeklapt.

In het rapport wordt ervan uitgegaan dat er geen menselijke interventie was tijdens het neerstorten van het vliegtuig. Dat betekent dat het toestel een duikvlucht maakte. Doordat het toestel snel neerstortte, hoeft volgens de onderzoekers niet worden gezocht in een groot gebied. De Australische autoriteiten denken nu dat het vliegtuig toen het naar beneden kwam, geen bewuste opdracht kreeg en dus op de automatische piloot stond. Eerder werd gedacht dat de crash het gevolg was van menselijk handelen. Dit wordt nu weersproken. Het nieuwe onderzoek werd uitgevoerd door het Australische Transport- en Veiligheidsbureau (ATSB).

De MH370 was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing. Het toestel met 239 mensen aan boord verdween in maart 2014 ineens van de radar. Alle inzittenden kwamen om het leven. Het is tot nu toe niet teruggevonden. Er zijn wel enkele brokstukken opgedoken.