woensdag, 2. november 2016 - 16:35 Update: 02-11-2016 16:43

AlFitrah moet achterstallige huur van ruim 2 ton betalen

AlFitrah moet achterstallige huur van ruim 2 ton betalen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Utrecht

De stichting AlFitrah moet een jaar huurachterstand van 214.736,- euro betalen aan de huidige en vorige eigenaar van het pand aan de Pahud de Mortagnesdreef in Utrecht, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland woensdag geoordeeld. 'De eigenaren spanden samen een kort geding aan omdat AlFitrah in 2016 geen huur heeft betaald', meldt de rechtbank Utrecht woensdag.

Aankoop pand

AlFitrah stelt dat zij geen huur meer hoeft te betalen omdat zij overeenstemming heeft bereikt over de aankoop van het pand. De kantonrechter oordeelt dat de betaling en levering van het pand voortdurend onderwerp van gesprek is geweest, maar dat er geen overeenstemming is bereikt over de voorwaarden.

Onderhandelingen aankoop

Ook heeft AlFitrah aangevoerd dat er tijdens de onderhandelingen geen huur betaald hoefde te worden en dat er alleen betalingen zouden plaatsvinden in het kader van de aankoop. Uit het dossier blijkt niet dat deze afspraken gemaakt zijn, maar juist dat er steeds is gecommuniceerd over het betalen van achterstallige huur.

Op de zitting zijn partijen het eens geworden dat de totale huur voor 2016 in totaal 214.736,- euro bedraagt. De oude en de nieuwe eigenaar hebben ieder recht op de  helft namelijk een bedrag van 107.368,- euro.

Ontruiming

De eigenaren hebben de kantonrechter verzocht om een vordering tot ontruiming van het pand toe te wijzen. De omvang van de huurachterstand is zodanig dat dit zou kunnen leiden tot ontruiming. 

AlFitrah heeft echter investeringen gedaan in het pand en aanbetalingen op de koopsom. De kantonrechter oordeelt daarom dat het pand alleen ontruimd mag worden als de achterstallige huur van de nieuwe eigenaar niet binnen 14 dagen is betaald.

Categorie:
Provincie: