woensdag, 2. november 2016 - 21:23

Gemeente Weert enthousiast over vondst eeuwenoude waterput

Gemeente Weert enthousiast over vondst eeuwenoude waterput
Foto: Weert de Gekste
Weert

De ontdekking van een oude waterput in Weert is een fantastische vondst volgens het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Weert.

'We zijn enthousiast om er iets mee te doen. De put en de directe omgeving zijn van grote cultuurhistorische waarde. Dit is een kans om de historie in en van onze binnenstad op een mooie manier uit te dragen. Wat daarin de mogelijkheden zijn, dat gaan we op korte termijn uitwerken onder andere met de commissie cultuurhistorie.'

De put dateert vermoedelijk uit de 15e of 16e eeuw en ziet er nog heel gaaf uit. Het is een grote put van ongeveer 3,5 á 4 meter doorsnede. De inschatting is dat het destijds dé watervoorziening voor de Weertenaren was. De bevolking bestond toen uit zo’n 2000-3000 inwoners.

Behoud van de vondst

De put en zijn directe omgeving zijn blootgelegd tijdens graafwerkzaamheden. Deze vonden onder andere plaats voor het plaatsen van nieuwe bomen binnen het project herbestrating Markt. De archeologen hebben vandaag en morgen nog nodig voor het in kaart brengen van de vondsten. Daarna wordt het bestraten van de Markt hervat. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat het gedeelte waar de put zich bevindt, later gemakkelijk opengemaakt kan worden. 

Categorie:
Provincie: