zaterdag, 5. november 2016 - 9:13 Update: 05-11-2016 15:06

Sinterklaasjournaal gaat er dit jaar heel anders uitzien

Sinterklaasjournaal dit jaar heel anders
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Dit jaar zal het Sinterklaasjournaal er heel anders uitzien.

Dit schrijft de Volkskrant op basis van gesprekken die de krant heeft gevoerd met acht betrokkenen. In het programma van de NTR,dat vanaf woensdag op de buis is, zullen pieten meedoen met veel verschillende kleuren, ook zwarte. Door de heftige discusiie over Zwarte Piet is het volgens de makers van het programma een helse klus om een breed publiek tevreden te houden. RTL heeft daarom al besloten om alleen 'roetveegpieten' in te zetten.

Toen het Sinterklaasjournaal eind 2014 de  roetveegpieten en clownspieten introduceerde, reageerden tv-recensenten, critici van Zwarte Piet en meerdere medewerkers van het programma enthousiast, maar daarbuiten klonk ook kritiek  en werd gesteld dat dit 'gemorrel aan de Nederlandse traditie' was, zo schrijft de krant.

In het voorjaar kondigden drie medewerkers van het Sinterklaasjournaal aan dat ze gingen ze stoppen. Dat zijn Erik van Muiswinkel, Dolores Leeuwin en Jochem Myjer. De eerste twee pleitten vergeefs voor snelle veranderingen van Piet, Myjer had er  'geen lol meer in'. Andere teamleden die twijfelden besloten in juni op basis van hoofdlijnen van het nieuwe script toch te blijven.

 

 

Categorie:
Provincie: