maandag, 7. november 2016 - 16:24 Update: 07-11-2016 17:50

Coalitie verliest kamermeerderheid door vertrek Monasch uit PvdA-fractie

Coalitie verliest kamermeerderheid door vertrek Monasch uit PvdA-fractie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Grote reuring in het politieke Den Haag nu maandagmiddag bekend is geworden dat Jacques Monasch uit de PvdA-fractie is gestapt omdat hij zich niet '' langer kan vinden in de koers van de partij'. Monasch maakte het nieuws maandagmiddag zelf bekend.

Geen kamermeerderheid meer

Door het vertrek van Monasch uit de PvdA-fractie, verliest het kabinet met nog maar 75 zetels zijn kamermeerderheid. Monasch behoudt zijn zetel en blijft dus wel in de Tweede Kamer.  

Het rommelde maandag al toen net aan het begin van de middag de PvdA slechts twee kandidaten voor het lijsttrekkersschap presenteerde Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Jacques Monasch ontbrak in het rijtje. 'Monasch heeft helaas aangegeven geen kandidaat te willen zijn', liet de PvdA dus eerder vandaag weten.

'Jacques Monasch heeft bij het partijbestuur aangegeven geen kandidaat te willen zijn. Gisteravond is er nog een gesprek tussen Jacques Monasch en een delegatie van het partijbestuur geweest om hem te overtuigen van het handhaven van zijn kandidatuur. Jacques heeft tot grote spijt van het partijbestuur desondanks besloten zijn kandidatuur in te trekken', aldus de PvdA.

Monasch

'Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten de kandidatuur voor het lijsttrekkerschap van Jacques Monasch niet te accepteren. Monasch wilde dat het flitslidmaatschap gehandhaafd bleef en dat de gekozen lijsttrekker invloed kon hebben op het PvdA-verkiezingsprogramma. Het partijbestuur weigerde op deze voorwaarden in te gaan', zo valt in een persbericht op de facebookpagina van  Monasch te lezen.

Monasch wil een veel scherper verkiezingsprogramma op thema’s als integratie, ouderenzorg, de menselijke maat, asiel- en immigratie en bepleit een nieuw Europees verdrag. Monasch zegt ‘zeer teleurgesteld te zijn dat het partijbestuur geen open lijsttrekkerverkiezing wil organiseren zoals het congres van de PvdA eerder heeft besloten’.

Categorie:
Provincie: