woensdag, 9. november 2016 - 16:45 Update: 09-11-2016 17:24

Tweedehands kleding online, een steeds completer aanbod

Tweedehands kleding online, een steeds completer aanbod
Foto: ©istock.com/MachineHeadz
Tweedehands kleding online, een steeds completer aanbod
Foto: ©istock.com/ViewApart
Hamburg/Duitsland

Er zijn een aantal goede redenen om gedragen kleding een kans op een nieuwe leven te geven in het tweedehands circuit. Wie dit in kaart probeert te brengen, merkt een aantal idealistische redenen op, naast ook hele economische en praktische. En zoals zo vaak bij menselijk gedrag, een combinatie van redenen.

Economische ergernissen

Zeker sinds de kredietcrisis hebben veel gezinnen hun besteedbaar inkomen met grote sprongen kleiner zien worden. Tegelijkertijd willen officiële instanties, verzekeringsmaatschappijen en verzelfstandigde overheidsinstanties hun tarieven jaarlijks verhogen. Wie dan ook nog moet meemaken dat vanwege macro-economische overwegingen de salarissen jaarlijks op de nullijn blijven staan, houdt veel minder geld over voor andere dingen dan de dagelijkse en onmiddellijke levensbehoeften. Fashion is dan een van de zaken waarop bezuinigd wordt.

Idealistische overwegingen

Het wordt steeds duidelijker dat kleding, geproduceerd in lagelonenlanden, vaak niet wordt gemaakt onder de meest menswaardige omstandigheden. Een aantal documentaires heeft duidelijk laten zien dat in het kledingcircuit de winsten voornamelijk worden gemaakt aan het eind van de verkoopketen. Daarnaast dringt bij velen het besef door dat we met zijn allen een meer duurzame manier van leven moeten nastreven. Het maar blijven produceren van kleding die na een korte tijd op de afvalberg terecht komt, hoort daar niet bij.

Kleding tweedehands kopen, het is in opkomst

Vroeger, vooral in de jaren voor de oorlog en tijdens de wederopbouw, was het doodnormaal, zeker voor opgroeiende kinderen, om de "afdankertjes" van oudere broers en zussen te dragen. Gezinnen, en dan uiteraard de moeders, besteedden ook veel tijd aan het repareren van versleten kleding. Tegenwoordig komt gedragen kleding ofwel op de afvalhoop, of het wordt ingezameld voor de derde wereld.

Maar we zien ook een duidelijke opkomst van een tweedehands circuit in eigen land. Uiteraard via kringloopwinkels, waar oude kleding eventueel gratis wordt weggegeven, in eigen land een tweede kans krijgt. Niet alleen bij mensen die zich geen nieuwe kleding kunnen veroorloven, ook steeds vaker bij mensen die op zoek zijn naar een koopje.

Wie zelf nog wat van zijn investering terug wil verdienen, biedt zijn tweedehands kleding steeds vaker aan via online verkoopkanalen.

Online verkoopkanalen, algemeen en specialistisch

Wie de verkoop volledig in eigen hand wil houden, kan terecht bij kanalen als Marktplaats of Ebay. Maar er komen ook steeds meer kanalen die meer doen dan alleen maar een virtuele ontmoetingsplaats in het leven roepen. Een kanaal als Poppintags verzorgt bijvoorbeeld voor een correcte betalingsafhandeling, zoals Bol.com het doet bij de verkoop van tweedehands boeken. Ook een site als United Wardrobe werkt volgens dit principe. Op alle bovengenoemde sites kunnen zowel kopers als verkopers terecht voor een aanbod in algemene kleding en diverse merken.

Een vreemde eend in de bijt is een site als Rebelle.com. Deze site richt zich uitsluitend op tweedehands design kleding. Een van de grootste ergernissen van liefhebbers van couture en design is de overvloed aan namaakartikelen. En juist daar speelt Rebelle.com goed op in. Niets komt daar online, voordat het op echtheid is gecontroleerd. Wat de reden ook is om te kiezen voor kleding in het tweedehands circuit, het aanbod stijgt en de voordelen, voor de persoonlijke portemonnee en de samenleving, zijn overduidelijk.

Categorie:
Tag(s):