donderdag, 10. november 2016 - 12:22 Update: 11-11-2016 9:55

Marken gaat met borden waarschuwen voor vogelgriep

Gemeente Marken gaat met borden waarschuwen voor vogelgriep
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Marken

De gemeente Waterland gaat waarschuwingsborden plaatsen op verschillende plekken in de omgeving van Marken.

Voor heel Nederland is een ophok- en afschermplicht ingesteld voor bedrijven die vogels houden die bestemd zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is een voorzorgsmaatregel omdat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is gevonden.

In Waterland zijn dode wilde watervogels ontdekt die vermoedelijk H5N8-griep hebben. Het waren futen en kuifeenden die zijn gevonden in de buurt van Monnickendam. Die dieren worden nu verder onderzocht.

Meld kadavers bij de gemeente

Het belangrijkste doel van de ophokplicht is te voorkomen dat het virus vanuit de natuur in bedrijfsgebouwen en legbatterijen terechtkomt. Pluimveehouders en bijvoorbeeld wandelaars in de natuur wordt sterk afgeraden om dode watervogels aan te raken. Er zijn geen aanwijzingen dat mensen met de H5N8-vogelgriep besmet kunnen raken, maar dat kan niet helemaal worden uitgesloten, schrijft Staatssecretaris Van Dam aan de Kamer. Laat de dode vogels dus liggen maar meldt uw vondst bij de gemeente.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):