zondag, 13. november 2016 - 19:51 Update: 13-11-2016 19:55

Vernielers regenboogzebrapad Leiden opgepakt

Vernielers regenboogzebrapad Leiden opgepakt
Foto: Archief EHF
Leiden

De politie heeft zaterdagmiddag op het politiebureau in Leiden vijf personen aangehouden die verdacht worden van het vernielen van een regenboogzebrapad en het brengen van de Hitlergroet. 'Het voorval vond plaats op 17 oktober op de Nieuwe Beestenmarkt en werd op video vastgelegd', meldt de politie zondag.

Overgeschilderd en Hitlergroet

Vandalen vernielden het zebrapad, voorzien van regenboogkleuren, op de Nieuwe Beestenmarkt door het met verf over te schilderen. Ook brachten één vandaal de Hitlergroet. Het voorval werd op video vastgelegd en de beelden werden breed gedeeld via social media.

De gemeente deed aangifte van vernieling en de politie stelde een onderzoek in naar de daders. De identiteit van de vijf verdachten werd achterhaald en ze moesten zich op zaterdagmiddag 12 november melden op het politiebureau. 

De vijf verdachten, jongemannen van 19 en 21 jaar oud uit Leiden, zitten vast en worden verhoord. Het zebrapad werd in 2015 tijdens Coming Out Dag onthuld door de gemeente en het COC. De discriminatoire context van het voorval wordt meegenomen in het onderzoek.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: