dinsdag, 15. november 2016 - 9:32

“Pas op voor beknelling kinderhandjes bij glazen liftdeuren”

“Pas op voor beknelling kinderhandjes bij glazen liftdeuren”
Foto: SXC
Amsterdam

Kinderen die bekneld raken bij glazen liftdeuren, omdat hun handjes door het stroeve glas worden meegetrokken. In de afgelopen jaren kwamen er bij Liftinstituut de nodige ongevalsmeldingen over binnen. Reden om liftgebruikers hiervoor te waarschuwen en om lifteigenaren aan te sporen tot extra veiligheidsmaatregelen.

Voorlichter Koos van Lindenberg: “Het aantal bij ons gemelde ongevallen is niet maatgevend. In de praktijk zijn dat er veel meer. Daarom adviseren we ouders om erop toe te zien dat hun kinderen de handjes niet op de glazen liftdeuren zetten.”

Glazen liften worden steeds populairder. Niet alleen omdat ze een aantrekkelijk element binnen het gebouw vormen of een spectaculair uitzicht bieden, maar ook omdat ze door de transparantie de liftgebruiker een veilig gevoel geven. Daarom worden ze met name toegepast op openbare locaties als stations, winkelcentra en parkeergarages. Dit zijn juist ook de plekken waar ouders met kleine kinderen te vinden zijn.

Soms ernstig letsel

Tijdens een rit met de lift zijn veel kinderen geneigd om hun handen op de glazen liftdeuren te zetten. Zo kunnen ze nog verder naar beneden kijken. Gaan de automatische deuren vervolgens open, dan kan hun hand meeschuiven tussen de panelen. Gevolg: beknelling en soms ernstig letsel. Uit gegevens van een winkelketen waarover Liftinstituut beschikt, blijkt dat bij hen in Europa jaarlijks veertig kinderen bekneld raken bij glazen liftdeuren. Hoewel het letsel daar beperkt bleef, zijn het volgens Van Lindenberg toch cijfers die een veiligheidscampagne tijdens de Week van de Veilige Lift (14 t/m 19 november) meer dan rechtvaardigen.

Afleiding voor ouders

Liftinstituut geeft aan dat afleidende situaties rond de lift het risico op handbeknelling kunnen vergroten. “Zo is er bij ons een specifiek geval gemeld waarbij in een warenhuis aanbiedingen vlak naast de glazen lift werden geplaatst. Ouders richtten in het voorbijgaan hun aandacht op de aanbiedingen, terwijl kinderen een kijkje bij de lift namen. Met diverse beknellingen tot gevolg.”

Detectie nog maar beperkt toegepast

Door de toename van het aantal ongevallen zijn binnen de liftenbranche oplossingen ontwikkeld om ongelukken door beknelling bij glazen liftdeuren te voorkomen. Veelal gebaseerd op elektronische detectie. Ze worden nog maar beperkt toegepast. Daarom roept Liftinstituut lifteigenaren tijdens de Week van de Veilige Lift op om – samen met hun liftleverancier – na te gaan welke technische oplossingen haalbaar zijn.

Waarschuwingssticker

Om lifteigenaren en -beheerders die nog geen detectiemaatregelen hebben getroffen, te ondersteunen bij hun zorg voor een veilige rit, heeft Liftinstituut een waarschuwingspictogram ontwikkeld. De sticker is gratis aan te vragen via www.liftinstituut.nl/liftdeuren. (Het pictogram is gebaseerd op een ontwerp van Max Guijt.)

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: