dinsdag, 15. november 2016 - 21:46 Update: 16-11-2016 9:57

Toegang tot 26 Schengenlanden gaat straks 5 euro kosten

Toegang tot Europa gaat straks 5 euro kosten
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Als het aan de Europese Unie ligt, gaat de toegang tot een van de 26 Schengenlanden in de toekomst 5 euro kosten. Dit blijkt uit een voorstel dat in handen is van perbureau ANP, zo melden verschillende media dinsdag.

Volwassenen uit landen zonder visumplicht voor de vrijreizenzone zullen straks eerst online een aanvraag moeten indienen. De aanvraag wordt dan eerst door allerlei databanken gehaald. Mocht de aanvraag niet worden goedgekeurd, dan gaat de reis niet door. De Verenigde Staten, Canada en Australië beschikken al over zo'n soort systeem.

Brussel bekijkt nu een aantal maatregelen die de grenscontrole moeten verscherpen Het is een reactie op aanslagen en illegale migratie. Het nieuwe systeem, de centrale ETIAS-database, zou onderhet beheer van de Europese grens- en kustwacht komen te vallen. De lidstaten voeren de risicoanalyse uit en beslissen over de aanvraag.

Het nieuwe systeem wordt gezien als een extra stukje veiligheid tegen terrorisme. Nederland vindt het een goed systeem mits de kosten en de juridische kanten maar goed op orde zijn. Als de plannen doorgaan, moeten 1,5 miljard mensen straks gaan betalen voor hun bezoek aan Europa. Met het bedrag dat dit oplevert, kunnen de ontwikkelingskosten van 212 miljoen euro makkelijk worden gedekt, net als de jaarlijkse kosten van 85 miljoen. 

De Schengenzone omvat 22 EU-lidstaten en Noorwegen, Zwitserland, IJsland en Liechtenstein. De EU-landen Ierland, Groot-Brittannië, Kroatië, Cyprus, Roemenië en Bulgarije behoren er niet toe. Zij vallen dus ook niet onder het ETIAS-systeem.De EU-ministers bespreken vrijdag het voorstel. Als het wordt goedgekeurd, zal het entreegeld op zijn vroegst in 2020 worden ingevoerd.