woensdag, 16. november 2016 - 8:53 Update: 16-11-2016 14:23

Rode Kruis: Orkaan Haïtie laat nog steeds spoor van menselijk leed na

Rode Kruis slaat alarm: duizenden Haïtianen ontberen nog noodhulp
Foto: fbf archief
Den Haag

Het Rode Kruis luidt de noodklok en wil de hulp aan Haïti uitbreiden. Nog tenminste 147.5000 getroffen Haïtianen hebben dringend hulp nodig.

Het ontbreekt de bevolking aan medische zorg, schoon water en inkomsten. Ook dreigt een cholera-epidemie. Ruim 3.500 mensen zijn al besmet. De voorlichting over hygiëne en ziektepreventie wordt uitgebreid. En mensen die vaak alles zijn kwijt geraakt moeten weer een inkomen krijgen.

Schoon drinkwater

Als eerste zijn nood- en voedselpakketten uitgedeeld en hulpverleners repareren samen met de vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis de watertoevoer.Jan Heeger van het Rode Kruis: “Want schoon drinkwater is van levensbelang, het voorkomt de uitbraak van besmettelijke ziekten zoals cholera. Met de reparatie van 14 pompen hadden 7000 Haïtianen weer schoon drinkwater.“ Het herstel van de watertoevoer neemt veel tijd in beslag vanwege de moeilijke werkomstandigheden. Wegen zijn slecht begaanbaar en hulpverleners moeten vaak uren bergopwaarts lopen met zware materialen om de mensen te bereiken.

Herstel inkomstenbronnen

Veel Haïtianen zijn hun bron van inkomsten kwijtgeraakt. Veel gewassen zijn vernietigd, vissersboten kapotgeslagen en (vrucht)bomen zijn omgewaaid. Het verlies van bomen heeft een grote invloed op het gebied. Het duurt lang voordat een jonge boom weer vruchten geeft en daarnaast heeft bodemerosie vrij spel. Jan Heeger: “Daarom moeten we zo snel mogelijk starten met het planten van nieuwe gewassen. Zo komt de voedselproductie weer op gang komt en stopt de schade aan de bodem. Ook zorgen we voor nieuwe vissersboten. Want de zwaar getroffen bevolking moet zo snel mogelijk weer een inkomen hebben.”

De verwoestende orkaan Matthew trok op 4 oktober over Haïti en veroorzaakte de grootste humanitaire ramp na de aardbeving in 2010. Ruim 1 miljoen Haïtianen werd getroffen. Het Rode Kruis heeft besloten om de hulp aan Haïti te intensiveren en daar is 30 miljoen euro nodig. Daarom roept de hulporganisatie Nederlanders op om te doneren. Tot nu toe ontving het Rode Kruis bijna een miljoen euro voor Haïti.

Categorie: