donderdag, 17. november 2016 - 10:50 Update: 17-11-2016 10:53

Grensen op 'slot' tijdens internationale controles

Grensen op 'slot' tijdens internationale controles
Foto: SXC
Groningen

Van woensdag op donderdag vond langs de Nederlands/Duitse grens een omvangrijke internationale controleactie plaats. Doel van de controle was bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit en vergroten van de verkeersveiligheid.

Van Groningen tot Aken wamen aan weerszijden van de grens (militaire) politie en diverse opsporingspartners in actie op de weg, het water en het spoor. Ruim 4000 personen werden gecontroleerd, 95 strafbare feiten geconstateerd, 21 personen aangehouden, voor ruim 56 duizend euro aan openstaande boetes geïnd en de nodige verkeersovertreders beboet.

Aan Nederlandse kant werden de controles uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee (KMAR), Douane, Belastingdienst en de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland en Landelijke Eenheid (dienst infrastructuur). Aan Duitse zijde deden de Bundespolizei, Zoll (douane) en politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Sachen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen, alsmede het kenniscentrum voor vaartuigcriminaliteit in Konstanz mee. Tegelijkertijd werd ook in Polen een controle uitgevoerd.

Criminaliteitsbestrijding

Het zwaartepunt van deze controle met betrekking tot criminaliteitsbestrijding lag naast mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving, mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Ook is gecontroleerd op autodiefstallen. Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs en overtredingen ten aanzien van rijbewijs-/kentekendocumenten.

Door controles aan de grens op de grote verkeeraders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt. Het zwaartepunt van de controle lag tussen 16.00 uur en middernacht, op diverse locaties liepen de controles ’s nachts nog even door.

Bij de politie in Osnabrück was een coördinatieteam actief, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende opsporingsinstanties. Van hieruit werd de samenwerking tussen de verschillende opsporingsinstanties gecoördineerd. Deze samenwerking was erg effectief.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: