donderdag, 17. november 2016 - 13:53 Update: 17-11-2016 18:01

Weer giraffe geboren in Artis

Opnieuw netgiraffe geboren in Artis
Foto: Artis, Artis Ronald van Weeren
Amsterdam

Na een draagtijd van 15 maanden is woensdagavond opnieuw een netgiraffe geboren in Artis. De dierverzorgers waren vanochtend verrast dat het giraffeveulen al geboren was. De jonge netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata) is een hengst. Het giraffeveulen heeft al gedronken bij de moeder. De moeder is ervaren: ze heeft al vijf keer eerder geworpen. De kudde bestaat, inclusief de pasgeboren hengst, uit tien netgiraffen. Het giraffeveulen zal binnenkort voor het eerst op de Savanne te zien zijn.

Leven en dood

Afgelopen week werd er in Artis ook een giraffeveulen geboren. De drinkpogingen van dat veulen werden door de moeder, voor wie het haar eerste bevalling was, niet geaccepteerd. Ondanks dat de dierverzorgers en dierenartsen er toen alles aan gedaan hebben om het veulen te redden, is het doodgegaan.

Vlekkenpatroon

De giraffen in Artis zijn netgiraffen. Dit is een ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis). Ze zijn te herkennen aan het netvormige vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. ARTIS neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. ARTIS heeft sinds 1856 giraffen in de collectie en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen. 

Categorie:
Provincie: