woensdag, 30. november 2016 - 8:47 Update: 30-11-2016 20:31

Terrorisme-dossiers lagen op straat vanwege veiligheidslek Europol

Toegang tot geheime terrorismedossiers vanwege veiligheidslek Europol
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Toegang tot geheime terrorismedossiers vanwege veiligheidslek Europol
Foto: Europol
Hilversum

Onderzoeksprogramma ZEBLA meldt dat ruim 700 pagina's vertrouwelijke politiedossiers van de Europese politieorganisatie Europol via internet voor iedereen toegankelijk zijn geweest.

In de documenten van Europol worden 54 Europese terrorisme-onderzoeken genoemd. ZEMBLA vond de stukken op een back-up schijf die onbeveiligd met internet was verbonden. Europol vindt het 'een zeer ernstig incident', en heeft onderzoek gedaan in acht Europese lidstaten naar de mogelijke gevolgen van het lek.

De dossiers zijn door een Nederlandse medewerkster van Europol tegen de regels in mee naar huis genomen. Ze kopieerde de bestanden naar onbeveiligde netwerkschijf die was verbonden met het internet. De documenten, die zijn voorzien van meerdere geheimhoudingskenmerken, bevatten analyses van terroristische groepen en honderden namen en telefoonnummers van mensen die met terrorisme in verband worden gebracht. Het betreft voornamelijk documenten uit de periode 2006 tot 2008, waaronder analyses van de Hofstadgroep, de bomaanslagen in Madrid en verijdelde aanslagen op vliegtuigen met vloeibare explosieven. Maar er worden ook tal van terrorisme-onderzoeken genoemd die nooit in de openbaarheid zijn gekomen. Volgens Europol heeft het datalek geen gevolgen voor lopende terrorisme-onderzoeken, maar kan de organisatie niet uitsluiten dat behalve ZEMBLA ook anderen toegang tot de netwerkschijf hebben gehad.

De uitzending van ZEMBLA over het veiligheidslek bij Europol is woensdagavond om 21.15 uur te zien bij de VARA op NPO 2.