woensdag, 30. november 2016 - 9:56 Update: 30-11-2016 17:14

Drugshond heeft 13 keer 'beet' in Valkenbergpark

Drugshond heeft 13 keer 'beet' in Valkenbergpark
Foto: Archief FBF.nl
Breda

Een drugshond heeft de afgelopen twee dagen zijn bijdrage geleverd aan de acties van de gemeente, beveiligingsdiensten en politie om de overlast terug te dringen in het Valkenbergpark. Hij heeft 13 keer ‘beet’ gehad.

Maandag 28 november en dinsdag 29 november 2016 heeft de politie twee actiedagen gehad in het Valkenbergpark. De afgelopen weken waren er al gerichte acties van politie en gemeente in en rondom het park om de overlast van drugs tegen te gaan. Door die overlast bestond er bij omwonenden en parkgebruikers een onveilig gevoel. Om dat aan te pakken heeft de gemeente een plan van aanpak gemaakt.

Er zijn meerdere camera’s opgehangen en er is een beveiligingsbedrijf ingezet om te surveilleren. De politie levert een bijdrage om de dealers, koeriers en gebruikers aan te pakken die voor de overlast zorgen in het park. Het park is bedoeld voor mensen die van het park, met onder andere een speeltuin, willen genieten. Het is niet wenselijk dat er drugsdealers en gebruikers rondlopen terwijl er bijvoorbeeld ook kinderen spelen of jonge tieners zitten.

Drugshond

Om de dealers, loopjongens en gebruikers aan te pakken heeft de politie een drugshond ingezet. De afgelopen twee dagen werd tussen 12.00 en 16.00 de actie ingezet. In samenwerking met het cameratoezicht werden mensen gecontroleerd. Bikers spraken de personen aan terwijl de hond de mensen besnuffelde. Op het moment dat de hond drugs rook gaf hij dat aan aan zijn begeleider door te gaan zitten. De hond blaft en bijt niet maar doet stil zijn werk. Hij had er, van de 29 mensen die gecontroleerd waren, elf mensen uitgepikt die mee moesten naar het bureau.

Ze hadden drugs bij zich en aan het bureau werd bekeken hoeveel. In zes gevallen bleek dat een gebruikershoeveelheid te zijn. De drugs zijn in beslag genomen maar de mensen worden niet strafrechtelijk vervolgd gezien de geringe hoeveelheid. De andere vijf mensen hebben een proces-verbaal gekregen voor bezit van een hoeveelheid drugs en een 12- uur verbod voor het park voor het feit dat ze openlijk drugs gebruikten. Twee andere personen bleken geen drugs bij zich te hebben maar nog wel een straf open te hebben staan.

Veilig park

Ook de komende tijd zal er intensief gecontroleerd worden in het park met als doel een veilig park te krijgen voor iedereen. Mocht blijken dat de overlast ergens anders opduikt zal het werkgebied uitgebreid worden om daar een intensieve aanpak te creëren.

Categorie:
Provincie: