woensdag, 30. november 2016 - 19:49 Update: 30-11-2016 22:10

Uber krijgt boete van 650.000 euro

Uber moet 650.000 euro betalen wegens nieuwe overtreding taxiwetgeving
Amsterdam

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) int bij Uber 650.000 euro voor het opnieuw overtreden van de taxiwetgeving (Wet personenvervoer 2000). Het bedrijf heeft chauffeurs en taxibedrijven laten samenwerken via een verboden pachtconstructie. Het bedrag is het restant van de eerder opgelegde dwangsom van 1 miljoen euro. Hoewel Uber heeft aangegeven inmiddels gestopt te zijn met de illegale constructie, beraadt de inspectie zich nog over het opleggen van een nieuwe, hogere last onder dwangsom.

Uber bood via Uber Marktplaats chauffeurs zonder taxivergunning de gelegenheid om illegale pachtconstructies aan te gaan met bedrijven die daar wel over beschikken. Bedrijven met een vergunning konden zich op dit platform registreren. 
Uber informeerde vergunningloze chauffeurs via de site hoe ze taxivervoer konden verrichten op de vergunning van een geregistreerd bedrijf. De chauffeur pachtte dan de taxivergunning van het geregistreerde taxibedrijf. Dit is illegaal want een chauffeur die rijdt op andermans taxivergunning moet in loondienst zijn bij dat taxibedrijf of er via een zzp-constructie werken. In deze Uber-pachtconstructie werden de taxiritten verkregen door gebruik te maken van de Uberapp. Uber kreeg per uitgevoerde taxirit 20 tot 25 procent commissie van de chauffeur.

De inspectie heeft tegen 23 pachtende chauffeurs en 1 verpachtend taxibedrijf proces-verbaal opgemaakt. Het OM is tegen hen allen een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het is niet uitgesloten dat meer bedrijven en chauffeurs zich schuldig maken aan deze illegale vorm van taxivervoer. De inspectie onderzoekt dit de komende tijd. Zij zal alle betrokken chauffeurs en verpachtende taxibedrijven een last onder dwangsom opleggen. Dit betekent dat ze bij herhaling van de overtreding een bedrag van 10.000 euro moeten betalen.

Sinds de oprichting van Uber heeft de inspectie meer dan 70 Uber-chauffeurs aangehouden of gehoord voor illegaal taxivervoer. De aanpak van illegale taxi’s is een prioriteit binnen het taxibeleid van de overheid. Doel is om o.a. een veilig vervoer van de klant te waarborgen en concurrentievervalsing tegen te gaan. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):