donderdag, 1. december 2016 - 20:15 Update: 01-12-2016 20:29

Cybereenheid Defensie volgend jaar operationeel

Cybereenheid Defensie volgend jaar operationeel
Foto: Min. Defensie
Den Haag

Vanaf begin 2017 is het Defensie Cyber Commando (DCC) operationeel. 'Deze speciale eenheid kan vanaf dat moment worden ingezet bij missies', zo heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

'De belangrijkste taak van het DCC is het ondersteunen van militaire operaties. Een cyber operations team kan de staf van de commandant tijdens een missie versterken', vertelt commandant van de nieuwe eenheid brigadegeneraal Hans Folmer. 

'Wij oefenen met het Defensie Computer Emergency Response Team (DEFCERT) onder meer de bescherming van onze eigen systemen. Dat team moet er voor zorgen dat militaire operaties geen hinder ondervinden en de informatiesystemen van Defensie betrouwbaar zijn', aldus Folmer

Ook offensieve taken

Het DCC wordt ook voor offensieve taken ingezet, zoals het verstoren of uitschakelen van digitale netwerken en systemen van de vijand, zoals telefoons, computers, maar ook wapen- of brandstofsystemen of een hoogtemeter van een vliegtuig. Het DCC heeft nog geen aanvallende opdrachten uitgevoerd.

NAVO-oefening

De NAVO houdt deze week de jaarlijkse oefening Cyber Coalition (CC16). Het DCC doet hieraan mee met enkele andere Defensieonderdelen, (Nederlandse) industriële partners en 38 andere NAVO- en partnerlanden. Ze beoefenen vanuit de eigen locaties de procedures van de cybereenheid en de Defensiebrede acties die daaruit volgen. Doel is ze te evalueren en waar nodig te verbeteren.

De oefening gaat uit van een scenario waarbij tijdens een NAVO-missie cyberaanvallen worden gedaan op Defensie-installaties. De eenheid moet zelf en met de industriële partners de ontstane crisissituatie oplossen.

Categorie:
Provincie: