maandag, 5. december 2016 - 8:40 Update: 05-12-2016 15:12

Woningen ontruimd om explosiegevaar na verijdelde plofkraak

De politie heeft vanochtend vroeg een plofkraak verijdeld. Drie nog onbekenden wilde rond 05.00 uur op Plein '40-'45 in Amsterdam-West een geldautomaat opblazen.
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

De politie heeft vanochtend vroeg een plofkraak verijdeld. Drie nog onbekenden wilde rond 05.00 uur op Plein '40-'45 in Amsterdam-West een geldautomaat opblazen.

Politiemensen die aan het surveilleren waren zagen de verdachte omstandigheden en reden naar de mannen en de geldautomaat. Drie mannen renden door een steeg richting Cornelis van Vollenhovenstraat en sprongen in de Bernard Loderstraat op de een klaarstaande motorscooter en reden weg.

Woningen ontruimd

Voor de geldautomaat werden een gestolen bestelauto en spullen aangetroffen om een plofkraak te plegen. Tussen die spullen lagen explosieven. De directe omgeving werd ruim afgezet. Een explosievenverkenner deed een vooronderzoek en constateerde dat het hier om een zeer onveilige situatie ging. De politie heeft de bewoners van tientallen woningen, die boven en naast de geldautomaat wonen, uit hun woningen gehaald en laten opvangen in een nabijgelegen hotel.

Kraaienpoten

In de directe omgeving werden meerdere zogenaamde “kraaienpoten” aangetroffen en inbeslaggenomen. De specialisten van de EOD (Explosieven Ontruimingsdienst Defensie) hebben de explosieven onderzocht en de ontsteking verwijderd. De explosieven zijn op een veilige plek in het Westelijke havengebied tot ontploffing gebracht. Rond negen uur werden de afzettingen rondom de geldautomaat opgeheven en konden de bewoners terug naar hun woningen. Rechercheurs van district West hebben de zaak in onderzoek. Forensisch specialisten gaan de bestelauto en de andere overige in beslag genomen spullen op sporen onderzoeken.

Categorie:
Provincie: