dinsdag, 6. december 2016 - 13:46

PVV op grote winst

PVV op grote winst
Foto: Archief EHF
Den Haag

In de nieuwste zetelpeiling van TNS NIPO is de PVV nu met afstand de grootste (35 zetels). De VVD volgt op afstand als tweede (25). Verder blijven de middelgrote partijen (D66, CDA en SP) nagenoeg stabiel – met respectievelijk 17, 17 en 15 zetels. Daarachter volgen GroenLinks (11) en 50PLUS (10). De PvdA blijft op een schamele 7 zetels steken.

Vier zetelloze partijen (DENK, VNL, de Piratenpartij en FvD) zouden vandaag een reële kans op een zetel maken, maar halen deze drempel in deze peiling (nog) niet. Jacques Monasch wordt een enkele keer als mogelijk alternatief genoemd, GeenPeil (nog) niet.

De VVD en PVV ontlopen elkaar op dit moment niet veel wat verdere groeipotentie betreft. Op dit moment liggen (verdere) groeikansen voor de VVD bij D66 en CDA, terwijl de PVV vooral bij VVD- en 50PLUS-stemmers serieus wordt overwogen. Omgekeerd is D66 voor VVD-kiezers verreweg het populairste alternatief, en de SP en 50PLUS voor PVV-kiezers.

Wildersproces speelt geen directe rol in groei PVV   

De PVV wint momenteel vooral van mensen die in 2012 VVD, PvdA en SP stemden. Hoewel de scherpe stijging van de PVV samenvalt met het proces tegen Geert Wilders, noemt nagenoeg niemand dit expliciet als ‘switchmotief’.

Asscher scoort beter in kiezersgunst en als beoogd premier dan Samsom

Opmerkelijk genoeg speelt de tweestrijd tussen Samsom en Asscher om het lijsttrekkerschap van de PvdA (nog) helemaal geen directe rol in de kiezersgunst. Pas wanneer hier direct naar wordt gevraagd, wordt duidelijk dat de uitgangspositie van Asscher (bij de kiezer, althans!) beter is dan die van Samsom.

Een lijsttrekkerschap van Asscher vergroot de stemkans op de PvdA bij 8% van de kiezers, een lijsttrekkerschap van Samsom vergroot deze kans bij 2% van de kiezers. Winst van Asscher zou vooral (een deel van de) mensen met een huidige voorkeur voor GroenLinks, D66 of VVD over de streep kunnen trekken.

Categorie:
Provincie: