woensdag, 7. december 2016 - 17:37 Update: 07-12-2016 17:48

NVJ: 'Blurren' agenten is onbegrijpelijk

NVJ: 'Blurren' agenten is onbegrijpelijk
Foto: Politie
Amsterdam

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt het plan waarbij politieagenten voortaan alleen nog onherkenbaar in beeld mogen worden gebracht onbegrijpelijk en onverstandig.

Blurren

Dit heeft de NVJ woensdag laten weten nadat de Tweede Kamer dinsdag een motie heeft aangenomen van PvdA'er Ahmed Marcouch, waardoor het straks niet meer is toegestaan om beelden te publiceren van agenten op de openbare weg zonder gezichten wazig te maken.

'Publieke functie'

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, vindt het ‘blurren’ van gezichten een onmogelijke eis. ‘Dit moet zo snel mogelijk van tafel. Politieagenten hebben een publieke functie en die moet gecontroleerd kunnen worden. Met de maatregel van Marcouch krijgen agenten extra recht op privacy ten opzichte van burgers.’

'Treitervloggers'

Aanleiding om te eisen dat gezichten onherkenbaar worden gemaakt, zijn de zogenoemde ‘treitervloggers’ die agenten hinderlijk volgen. ‘Ik snap dat dat hinderlijk is, maar daar heb je wetten voor. Het plan van Marcouch heeft directe gevolgen voor het werk van alle journalisten: zij moeten vrij hun werk kunnen doen en zelf die afweging kunnen maken.'

Bruning vindt het een goed plan dat er op de politieopleidingen meer aandacht komt wat de rechten en plichten zijn van journalisten bij calamiteiten en wie er mogen worden toegelaten achter het politielint.

Categorie:
Provincie: