maandag, 12. december 2016 - 7:48 Update: 12-12-2016 15:58

Nederland op nummer 1 op lijst van Europese belastingparadijzen

Nederland derde op mondiale lijst van belastingparadijzen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Nederland neemt de derde plaats, na Bermuda en de Kaaiman-eilanden, in op de lijst van de 15 ergste belastingparadijzen ter wereld, en zelfs de eerste plaats van alle Europese landen zo stelt Oxfam Novib vandaag in haar nieuwe, internationale rapport Tax Battles. Het is het eerste Europese land in de lijst, gevolgd door Zwitserland, Ierland en Luxemburg. Curaçao, onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, neemt de achtste plaats voor haar rekening. Het nieuwe rapport roept op tot het beëindigen van de mondiale belastingrace naar de bodem, waar belastingparadijzen een grote rol in spelen. Internationale belastingparadijzen, waaronder Nederland, vormen een ernstige bedreiging voor armoedebestrijding wereldwijd.

Uit het nieuwe Oxfam Novib-rapport Tax Battles komt naar voren dat de top15 van belastingparadijzen voor multinationals wordt aangevoerd door Bermuda, gevolgd door de Kaaimaneilanden ( 2 ), Nederland ( 3 ) Zwitserland ( 4 ) Singapore ( 5 ) Ierland ( 6 ) Luxemburg ( 7 ) Curaçao ( 8 ) Hong Kong ( 9 ) Cyprus ( 10 ) de Bahamas ( 11 ) Jersey ( 12 ) Barbados ( 13 ) Mauritius ( 14 ) en de Britse Maagden-eilanden ( 15 ) als laatste. Door deze landen lopen ontwikkelingslanden miljarden dollars aan belastinginkomsten mis die kunnen worden ingezet voor scholen, ziekenhuizen en het creëren van banen.

Esmé Berkhout, belastingexpert van Oxfam Novib en opsteller van het rapport: " Deze belastingparadijzen helpen grote multinationals om zo min mogelijk belasting te betalen waardoor landen wereldwijd miljarden dollars aan belastinginkomsten per jaar mislopen. Het resultaat is toenemende extreme ongelijkheid binnen landen en geldtekort om burgers in ontwikkelingslanden meer kansen op beter leven te geven''.

Voor dit nieuwe rapport is uniek onderzoek uitgevoerd naar belastingparadijzen voor multinationale ondernemingen en komt uit terwijl binnen de EU gewerkt wordt aan het opstellen van een zwarte lijst van belastingparadijzen. De top 15 van belastingparadijzen is gebaseerd op hun score op o.m. de volgende criteria: geen of zeer lage tarieven voor de vennootschapsbelasting, het verstrekken van oneerlijke en onproductieve fiscale prikkels, en een gebrek aan medewerking aan internationale maatregelen tegen belastingontwijking (waaronder informatie-uitwisseling over belastinggegevens met andere overheden). Deze criteria zijn geselecteerd omdat het bedrijven de grootste mogelijkheden bieden tot het ontwijken van belasting.

Veel van de landen uit de top 15 zijn betrokken bij fiscale schandalen. Zo kwam Ierland in het nieuws over een belastingovereenkomst met Apple die het mogelijk maakt dat de technologie-gigant maar 0,005 procent aan vennootschapsbelasting betaalt in Ierland. Eerder werd bekend dat Luxemburg met veel multinationals geheime afspraken maakte om hun belastingafdracht te verminderen. Nederland staat internationaal ook bekend als belastingparadijs voor multinationals en hield vorige week nog, als enige EU-lid, tegen dat in 2019 een belangrijk belastinglek wordt gedicht door een nieuwe EU-richtlijn.

Belastingontwijking door multinationals kost ontwikkelingslanden jaarlijks ten minste 100 miljard US dollar aan belastinginkomsten. Dit is genoeg geld om 124 miljoen kinderen naar school te kunnen sturen.