woensdag, 14. december 2016 - 10:27 Update: 14-12-2016 11:40

'Voorzitter Turkse moskeekoepel speelde informatie door aan regime van Erdogan'

Voorzitter Turkse moskeekoepel spioneerde voor Ankara
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De voorzitter van de moskeekoepel Diyanet die door Ankara wordt aangestuurd heeft namen doorgespeeld van Nederlandse Gülensympatisanten aan het regime van Erdogan.

Dit blijkt woensdag uit onderzoek van de Telegraaf. Voorzitter Yusuf Acar deed dit als medewerker van de Turkse ambassade, zo liet hij aan de krant weten. Eerder ontkende zowel Diyanet als de ambassade dat er inlichtingen waren doorgespeeld naar Turkije.

Yusuf Acar is voorzitter van de Nederlandse tak van de Turkse imam-en moskeesorganisatie Diyanet. Volgens Acar is hij de enige die informatie heeft doorgespeeld en zijn er geen imams bij betrokken. In de doorgespeelde informatie wordt onder meer het CDA bestempeld  als een Gülenbolwerk. De partij is hier heel boos over. CDA-leider Sybrand Buma in de Telegraaf: 'De aantijgingen zijn belachelijk en onwaar. Ze tonen aan hoe ver de propaganda uit Ankara gaat. Opnieuw wordt duidelijk dat de Turkse overheid probeert te stoken in de Nederlandse verhoudingen. Het kabinet moet de ambassadeur ter verantwoording roepen.'

De Turkse ambassade is door het nieuws in verlegenheid gebracht. Een Turkse diplomaat zegt tegen de krant dat Acar 'zijn activiteiten buit het zicht van de ambassadeur heeft uitgevoerd'.

Ankara ziet Fethullah Gülen als de spil achter de mislukte coup op de regering deze zomer. Sinds de coup zijn in Turkije 125.000 mensen ontslagen of opgepakt omdat zijn mogelijke aanhangers van Gülen zijn.