woensdag, 14. december 2016 - 19:14 Update: 14-12-2016 20:09

Groot aantal supermarkten stopt met verkoop 'kooikonijnen'

Groot aantal supermarkten stopt met verkoop 'kooikonijnen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Amsterdam

Uit onderzoek van Wakker Dier naar het kerstassortiment van achttien supermarktketens blijkt dat acht Nederlandse supermarkten konijnenvlees vanwege dierenleed schrappen. Dit heeft Wakker Dier woensdag bekendgemaakt.

Kooikonijn

'Er is nog maar één supermarkt die stug Chinees kooikonijn blijft verkopen: de Limburgse Jan Linders', aldus Wakker Dier. Vorig jaar bracht Wakker Dier een vernietigend rapport uit over het welzijn van konijnen in de vee-industrie, wat voor acht supers aanleiding was om helemaal te stoppen met konijn. 

Zes andere supermarkten kiezen voor konijn uit iets ruimere kooien. Wakker Dier bedankt de supermarkten die geen konijn meer verkopen en roept ook consumenten op om vanuit de kerstgedachte konijn links te laten liggen: 'Geen enkel supermarktkonijn huppelde in de wei. Denk aan Flappie, en kies voor een biologische of vegetarische Kerst.'

Konijn-vrij schap 

Vorig jaar publiceerde Wakker Dier rond Kerst een vernietigend rapport over het welzijn van konijnen in de vee-industrie: hoge sterfte, veel ziektes, een leven tussen draadgaas en nooit frisse buitenlucht. Sinds het rapport hebben veel supermarkten besloten dat het welzijn zo belabberd is dat konijn helemaal niet in het supermarktschap thuishoort. 

In 2015 was Boni de enige die geen konijn verkocht. Kerst 2016 sluiten Coop, Deen, Dekamarkt, Dirk, Spar en Vomar zich hierbij aan. Aldi en Plus volgen komend jaar: zij 'maken alleen nog de voorraad konijn op'. Aldi benadrukt dat deze stap past in hun nieuw geformuleerde dierenwelzijnsbeleid: daarin hoort konijn niet thuis.

Categorie:
Provincie: