vrijdag, 23. december 2016 - 12:50 Update: 23-12-2016 12:53

Hoge celstraffen voor drugstransporten naar Verenigd Koninkrijk

Hoge celstraffen voor drugstransporten naar Verenigd Koninkrijk
Foto: Archief EHF
Utrecht

Een drugssmokkelbende heeft hoge celstraffen tot 9 jaar van de rechtbank Midden-Nederland opgelegd gekregen vanwege grootschalige cocaïnetransporten naar het Verenigd Koninkrijk. Dit heeft de rechtbank bekendgemaakt.

'De rechtbank acht bewezen dat er tussen september en november 2015 in totaal 8 transporten hebben plaatsgevonden. Een negende transport werd onderschept in Barneveld. Toen werd 60 kilogram cocaïne aangetroffen', aldus de rechtbank.

Rol staal

De groep liet telkens een vrachtwagen rijden en verstopte de drugs in een geprepareerde rol staal, zodat de Douane de cocaïne niet vond. De criminele organisatie kwam in beeld na een anonieme tip.

Organisatie

De organisator van de transporten was een 30-jarige man uit Amersfoort. Hij kreeg 9 jaar gevangenisstraf opgelegd. De chauffeur, een 51-jarige Brit, kreeg 8 jaar gevangenisstraf. Vier mannen die ondersteunend werk verrichtten rondom de transporten kregen 6 jaar cel. 

Katvanger

Een 7e verdachte fungeerde als katvanger. Hij was bestuurder van de vennootschap waaronder de vrachtwagen geregistreerd stond. Hij stond daarom veel meer op afstand, maar had wel kennis van de criminele intenties van de groep. Hij kreeg van de rechtbank 1 jaar gevangenisstraf opgelegd, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Vrijspraak

De moeder van een van de mannen die werd veroordeeld tot 6 jaar cel, werd vrijgesproken. In haar woning werd 2 kilo cocaïne aangetroffen en een verpakkingsmachine. Haar zoon heeft verklaard dat zijn moeder van niks wist. De rechtbank vond daar ook geen bewijs voor.

Ontneming

Het OM vordert in een ontnemingsprocedure ook miljoenen euro's terug die de organisatie verdiend zou hebben met de transporten. Hierover doet de rechtbank op 19 januari 2017 uitspraak.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):