vrijdag, 23. december 2016 - 16:27 Update: 23-12-2016 16:40

Prestatie helft geteste airfryers is 'gebakken lucht'

Prestatie helft geteste airfryers is 'gebakken lucht'
Foto: archief
Den Haag

Er mankeert nog veel aan de zogenaamde airfryers oftewel heteluchtbakmachines. Van de door de Consumentenbond geteste 22 exemplaren scoort maar liefst de helft lager dan een 6. 'Twee modellen van Princess zijn zelfs afraders omdat ze risicovol zijn in het gebruik', zo laat de Consumentenbond vrijdag weten.

De Consumentenbond beoordeelde het bakresultaat bij gewone diepvriesfriet, ovenfriet en kroketten. Ook het energieverbruik, gebruiksgemak en de oppervlaktetemperaturen telden mee voor het testoordeel. 

Te heet

Beste uit de test is de Philips Avance HD9240 Airfryer XL en Beste Koop de Tristar FR-6990 Crispy fryer. Bij de Princess Aerofryer XXL werkte in de test de temperatuursensor niet goed waardoor de binnenkant oververhit raakte en het elektrische circuit doorbrandde. 

Bij de Princess Aerofryer XL werd de lade veel te heet, bijna 100°C. Deze airfryers kregen daardoor een zware onvoldoende: de XXL een 1,8 en de XL een 2,2.

Speciale Airfryer frites

De Consumentenbond vergeleek ook de speciale airfryer frites van Aviko met de ovenfriet van Aviko. De airfryer frites blijken ruim 3 keer zoveel zout te bevatten als de ovenfrites. Een panel van 45 consumenten proefde beide soorten, maar vond de airfryer frites niet beter dan de ovenfrites. Consumenten betalen wel €0,50 meer voor de airfryer variant.

Categorie:
Provincie: