woensdag, 4. januari 2017 - 18:14 Update: 04-01-2017 18:21

BAM gaat op Antartica Britse onderzoeksfaciliteiten moderniseren

BAM gaat op Antartica Britse onderzoeksfaciliteiten moderniseren
Foto: British Antarctic Survey
Bunnik

Bouwbedrijf BAM mag de Britse faciliteiten voor wetenschappelijk onderzoek op Antarctica gaan moderniseren. Dit heeft British Antarctic Survey (BAS) woensdag laten weten.

BAM zal hierbij samenwerken met Sweco, het grootste architecten- en ingenieursbureau van Europa. Opdrachtgever is de Natural Environment Research Council (NERC). 

120 miljoen euro

Met dit project, dat een looptijd heeft van zeven tot tien jaar, is een bedrag gemoeid van circa € 120 miljoen (£ 100 miljoen), Door het moderniseringsprogramma kan Groot-Brittannië een leidende positie behouden bij het poolonderzoek naar klimaat, biodiversiteit en de oceaan.

Een van de eerste projecten die BAM zal uitvoeren, betreft de bouw van een nieuwe kademuur bij het BAS Rothera Research Station op het Antarctisch schiereiland. De verbetering van de voorzieningen houdt verband met het in de vaart nemen van het nieuwe poolonderzoeksvaartuig, de RRS Sir David Attenborough.

Woonruimten 

Naast de bouw van een nieuwe scheepshelling, opslag- en woonruimten op Rothera, zal BAM tevens andere Antarctische ontwikkelingsprojecten realiseren, zoals de modernisering van gebouwen en faciliteiten op de BAS-onderzoekscentra op Signy Island (South Orkney-eilanden), Bird Island (South Georgia) en Koning Edward Point (South Georgia).

De Antarctische projecten vormen een bijzondere uitdaging, aangezien ze tot stand komen op het hoogste, droogste, koudste en meest winderige continent op aarde. De meeste bouwwerkzaamheden zullen plaatsvinden gedurende de vier zomermaanden op Antarctica. De BAM-medewerkers zullen dan samen leven en werken met de wetenschappelijke teams onder barre omstandigheden, soms bij temperaturen onder nul.

Het project wordt uitgevoerd door de Britse infrabouwer BAM Nuttall en BAM International, de werkmaatschappij van Koninklijke BAM Groep die actief is buiten Europa.

Categorie:
Provincie: