maandag, 9. januari 2017 - 21:39 Update: 10-01-2017 8:18

Duizenden vluchtelingen bivakeren in de vrieskou

Duizenden vluchtelingen bivakeren in vrieskou
Foto: AzG
Amsterdam/Athene

Artsen Zonder Grenzen (AzG) luidt de noodklok omdat duizenden opgevangen vluchtelingen hun tijd moeten doorbrengen in de vrieskou. Het gaat om vluchtelingen die verblijven in de Balkan en Griekenland.

AZG roept overheden van de betrokken landen en Europa op hun verantwoordelijkheid te nemen.

In Servië zitten momenteel 7.500 mensen vast in overvolle kampen of in informele kampementen, zegt AZG. Slechts 3.140 van hen leven in gebouwen die aangepast zijn voor de winter. In Belgrado verblijven ongeveer 1.700 jonge mensen in verlaten gebouwen in het centrum van de stad, terwijl de temperaturen er gezakt zijn tot min 20 graden.

Artsen Zonder Grenzen installeerde eerder enkele nood-verwarmingstoestellen en onderhandelt met de overheden om meer in onderdak te voorzien. Omdat overheden niet genoeg doen, zijn inmiddels al mensen gestorven door onderkoeling.

Volgens Clement Perrin, landverantwoordelijke van Artsen Zonder Grenzen in Griekenland is het ''onmenselijk hoe mannen, vrouwen en kinderen in tentjes in de sneeuw en vrieskou moeten proberen te overleven. Ondanks alle Europese beloftes en verklaringen gebeurt er niks.''

AZG roept landen op hun verantwoordelijkheid te nemen door zo snel mogelijk noodmaatregelen te nemen. 

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: