vrijdag, 13. januari 2017 - 20:36 Update: 13-01-2017 21:17

'Alle partijen op voorzijde stembiljet voor verkiezingen'

'Alle partijen op voorzijde stembiljet voor verkiezingen'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Omdat er maar liefst 81 partijen willen meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart is het normale stembijet mogelijk te klein.

Het is nog niet zo zeker dat alle partijen ook gaan deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar hoeveel partijen er ook gaan deelnemen, ze krijgen voorlopig allemaal een plaats op de voorzijde van het stembiljet. Dit schrijft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vrijdag aan de Tweede Kamer, zo melden nu.nl en RTL Nieuws.

Er heeft zich een recordaantal partijen bij de kiesraad aangemeld om aan de verkiezingen van 15 maart deel te nemen. Alle partijen moeten 30 jaar hun kandidatenlijst inleveren. Het kan zijn dat er nog wat partijen afvallen, omdat het niet lukt om de waarborgsom van 11.000 euro op tafel te leggen. Mochten er 32 partijen of minder aan de verkiezingen meedoen, dan krijgen ze allemaal naast elkaar een plekje op een wat verbreed stembiljet. Maar zijn er nog meer mededingers, dan krijgt de kiezer twee rijen onder elkaar voorgeschoteld op een wat langer biljet. Deze indeling is volgens de minister het eerlijkst en voorkomt door doordrukken van het potlood. De kiesraad heeft de minister wel aangeraden om gemeenten nog eens op te roepen extra stembussen te plaatsen om dikkere biljetten te kunnen bergen.

Categorie:
Provincie: