donderdag, 26. januari 2017 - 19:48 Update: 27-01-2017 8:05

'Gematigde drinker heeft baat bij maand geen alcohol'

'Gematigde drinker heeft baat bij maand geen alcohol'
Foto: Archief EHF
Hilversum

Uit onderzoek van het Radboudumc en het wetenschapstelevisieprogramma De Kennis van Nu blijkt dat een maand lang geen alcohol nuttigen een gematigde drinker duidelijke gezondheidsvoordelen oplevert.

Voor het onderzoek hielden veertien proefpersonen een 'droge maand'. De proefpersonen voelden zich na een maand fitter. Ook bleek hun cholesterolwaarde verlaagd, hadden ze minder buikvet en een gezondere lever. Dit meldt het televisieprogramma  'De Kennis van Nu' op de website.

In Engeland is het de laatste jaren populair om aan 'Dry January' te doen.  Een maand niet drinken na de feestelijke decembermaand zou goed zijn voor de gezondheid en voor het herstel van de lever. Naar het stoppen met drinken is vooral onderzoek gedaan onder zware drinkers en alcoholverslaafden. Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar het effect van een droge maand bij gematigde drinkers. Onderzoekers van het Radboudumc namen samen met De Kennis van Nu de proef op de som. Veertien gematigde drinkers én de presentatoren Diederik en Elisabeth dronken voor het onderzoek een maand geen alcohol. Om toevalligheden uit te sluiten deden negen geheelonthouders mee als controlegroep.

Gezonde lever nog gezonder

Na de 'droge maand' was er een duidelijk effect: de cholesterolwaardes daalden, het buikvet nam af en de waardes in het bloed die wijzen op een prikkeling van de lever en het verval van levercellen daalden. De leverstijfheid en het levervet van de proefpersonen was en bleef vergelijkbaar met dat van de controlegroep. Zodra de proefpersonen weer gingen drinken, verdween trouwens het gezondheidseffect. De niet-drinkende controlegroep had over het algemeen een lagere gemiddelde bloeddruk en lagere cholesterolwaardes dan de proefpersonen. Van die niet drinkers bleven alle metingen door de hele testperiode stabiel. 

Over het onderzoek

Aan het onderzoek deden veertien proefpersonen uit een straat in Nijmegen mee, die allemaal minimaal een maand stopten met het drinken van alcohol. Ze dronken normaal gesproken gemiddeld 10,5 glazen alcohol per week. De meeste deelnemers zaten onder de grens van maximaal 14 glazen alcohol per week, zoals gesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze groep werd vergeleken met een controlegroep van negen personen die helemaal geen alcohol drinken. Daarnaast deden de twee presentatoren van De Kennis van Nu mee met het onderzoek en stopten een maand met drinken.

Leverarts en onderzoeker Eric Tjwa: 'Als ik als wetenschapper naar het onderzoek kijk, zijn er natuurlijk kanttekeningen te maken. De onderzoeksgroep is klein en de onderzoeksperiode maar kort. Maar als dokter vind ik deze resultaten buitengewoon interessant. Het laat zien dat het stoppen met alcohol, zelfs bij matig gebruik en voor een korte periode, al goede effecten kan hebben op iemands gezondheid. Als je elk jaar een maand niet drinkt, heb je over een periode van twaalf jaar een heel jaar geen alcohol gedronken. Dat telt.'

Programma

Het programma De Kennis van Nu is op 26 januari om 19.20 uur uitgezonden op NPO2, maar terug te zien op De uitzending van De Kennis van Nu is op 26 januari, 19:20 op NPO 2 en is daarna terug te zien op www.dekennisvannu.nl/alcohol. Daar is ook meer informatie te vinden over wat alcohol met je lichaam, brein en sociale leven doet.