vrijdag, 10. maart 2017 - 19:39 Update: 10-03-2017 19:42

Defensie schiet met scherp in Duitsland

Defensie schiet met scherp in Duitsland
Foto: fbf
Den Haag

Een panservoertuig van defensie heeft in Duitsland met scherp geschoten.

Dat gebeurde in Duitsland op schietterrein Bergen-Hohne. De oefening, die volgens plan verliep, maakt deel uit van het omscholingstraject van 13 Lichte Brigade. Hierbij wordt het Bushmaster gepantserd wielvoertuig verruild voor een combinatie van Boxers en nieuwe Mercedes-Benz soft top-terreinwagens.

Onder pantser bedienen

De Bravo-compagnie van 42 Bataljon Limburgse Jagers mocht als eerste het nieuwe Protector M-151 wapensysteem uitproberen. Dat bestaat uit een .50 mitrailleur, gemonteerd in een speciale opbouw. Die maakt het mogelijk het wapen 'onder pantser' te bedienen, dus terwijl de bemanning in het voertuig zit.

Schutter korporaal Jeroen had weinig problemen met het nieuwe schietsysteem, waarbij hij gebruik maakt van een joystick en een beeldscherm. In het bij de eenheid uitgefaseerde CV90-infanteriegevechtsvoertuig ging schieten ongeveer hetzelfde.

Voorbereiden Litouwen

De omscholing duurt volgens bataljonscommandant luitenant-kolonel Ralph Goossens 8 weken, waarvan er inmiddels 3 opzitten. Na de resterende 5 gaat de compagnie zich voorbereiden op de uitzending naar Litouwen als onderdeel van de geruststellende maatregelen van de NAVO in het oosten van het verdragsgebied. Die staat gepland voor half juli.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: